Flertal vil øge straffen for ulovlige sprøjtemidler

Ifølge miljøminister Ida Auken er der brug for at sætte hårdt mod hårdt for at stoppe brodne kar i landbruget.

Flertal vil øge straffen for ulovlige sprøjtemidler

Landmænd, som bruger ulovlige sprøjtegifte, kan snart se frem til at få større bøder og i yderste konsekvens frataget retten til selv at sprøjte egne marker.

Folketinget førstebehandler tirsdag et nyt lovforslag, der vil føre til hårdere straffe til personer, der sælger og anvender ulovlige sprøjtegifte.

Miljøminister Ida Auken (SF) lægger vægt på, at forslaget om større bøder for import og brug af ulovlige sprøjtemidler får opbakning fra både landbruget og de grønne organisationer.

- Det er helt uhørt, at der er mennesker, der kan finde på at sætte grundvandet, vores natur og andres helbred i fare ved at bruge og sælge ulovlige sprøjtemidler.

- Derfor sætter vi nu hårdt mod hårdt, så vi kan få stoppet de få brodne kar i erhvervet, siger Ida Auken i en pressemeddelelse.

Ifølge miljøministeren bakker samtlige høringsparter, herunder Landbrug & Fødevarer, op om den del af lovforslaget, der lægger op til, at de værste syndere blandt landmændene skal kunne miste retten til at sprøjte markerne i op til fem år.

- Langt hovedparten af de danske jordbrugere er særdeles ansvarlige mennesker, der sætter stor pris på natur og mangfoldighed. De anvender plantebeskyttelsesmidler korrekt og forsvarligt.

- Men der er behov for, at vi får skabt en holdningsændring hos de få jordbrugere, der desværre stadig kan finde på at bryde loven på området ved at importere ulovlige pesticider, siger Lars Hvidtfeldt, viceformand i Landbrug & Fødevarer.

Størrelsen på de nye, skærpede bøder afhænger af mængderne, og hvor meget det ulovlige sprøjtemiddel belaster miljø og sundhed. Jo farligere midler landmanden har købt fra udlandet, des højere bliver bøden.

I en sag fra 2007 fik en landmand for eksempel en bøde på i alt 92.000 kroner for ulovlig import af 1800 liter ukrudtsmiddel og tilknyttet afgiftssvindel. Med de nye regler ville den bøde komme helt op på 263.000 kroner.

I Det Økologiske Råd er sekretariatsleder Christian Ege enig i, at en bødeskærpelse vil give den ønskede præventive effekt.

- Det vil sende et stærkt signal om, at hvis man vil anvende bekæmpelsesmidler, er det særdeles vigtigt, at der sker korrekt anvendelse, siger Christian Ege.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.