Nordjylland

Flest sosu’er på Nordjyllands sygehuse

Region Nordjyllands model skal gerne spredes til andre regioner

Arkivfoto

Arkivfoto

NORDJYLLAND:De varme hænder på sygehusene er de seneste år blevet langt færre.

Sosu-stillingerne i regionerne - først og fremmest på sygehusene - er nemlig faldet med 30 procent de seneste år. Samtidig er der blevet ansat 50 procent flere akademikere som jurister, økonomer og magistre.

Det viser tal, som FOA har opgjort på baggrund af data fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor. Omregnet til fuldtidsstillinger er der blevet 1.249 flere akademikere og 3.555 færre sosu’er fra 2009 til i år.

Nedskæringerne er gået hårdt ud over sosu-assistenterne, som har mistet, hvad der svarer til 2.155 fuldtidsstillinger. Men der er også gået job tabt for sygehjælpere, plejere, sosu-hjælpere, plejehjemsassistenter og ufaglærte. I procent har tabet været størst for sygehjælperne med 61 procent.

Mindst fald i Nordjylland

For sosu-assistenternes vedkommende er antallet faldet med 24 procent på landsplan. Hårdest er det gået ud over denne gruppe i Region Midtjylland med et fald på 28 procent. Med 16 procent har faldet været mindst i Region Nordjylland. Og det er der en god forklaring på, siger forbundsformand Dennis Kristensen.

- I Region Nordjylland har man en aftale om, at besparelserne i budgettet ikke særskilt skal gå ud over sosu’erne, når der skal fyres. Politikerne har så at sige trukket en streg i sandet i forhold til udskiftning af social- og sundhedsassistenter med sygeplejersker. Sådan en aftale så vi gerne indført i de øvrige regioner, siger han til Fagbladet FOA.

Flere regioner har allerede varslet yderligere besparelser. Blandt andet har Region Midtjylland vedtaget en besparelse på 700 millioner kroner svarende til cirka 800 stillinger. Dennis Kristensen frygter, at der vil ske flere fejl på sygehusene, hvis der skæres yderligere i bemandingen.

- Nye besparelser kan ikke undgå at medføre stress og fejl, siger han.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst