Flest tilflyttere udefra bosætter sig på landet

I den lille landsby Ugilt har norske tilflyttere været med at skabe flere aktiviteter og sociale fællesskab Arkivfoto: Bent Bach

I den lille landsby Ugilt har norske tilflyttere været med at skabe flere aktiviteter og sociale fællesskab Arkivfoto: Bent Bach

Der er så dejligt ude på landet. Det er der bare. Det er oplæst og vedtaget. Det lærte jeg allerede som barn og mange voksne gjorde sig stor umage og fik sved på panden for at lære mig det.

Sådan skrev Dan Turell som indledning til et digt for 25 år siden, men som selv holdt mest af bylivet og derfor ironiserede i digtet over livet på landet.

Andre drømmer om det, og faktisk er der flere tilflyttere til Hjørring Kommune, som foretrækker at bosætte sig på landet frem for i Hjørring by eller fem områdebyer i kommunen.

Det måske overraskende faktum viser sig i et delresultat i en analyse af befolkningsudviklingen i kommunen.

Nøgletallene heri er en del af grundlaget for en møderække i landdistriktet om en ny strategi for området. Det afsluttende møde holdes mandag den 3. april i Lørslev.

I årene 2007-2016 valgte i alt 24.105 personer at bosætte sig i Hjørring Kommune, og heraf tog landdistriktet imod de 9263, mens 8815 flyttede til Hjørring. Resten valgte en områdeby, inklusive Hirtshals.

I det samme tiår var der også flere personer, som flyttede ud af kommunen fra Hjørring end fra landet. Fra begge områder var der dog for hele perioden 2007-2016 flere fraflyttere end tilflyttere. Dog vendte kurven for det eksterne flyttemønster i 2016 i landdistriktet, hvor 1005 personer bosatte sig der, mens 27 færre flyttede væk. I 2016 havde Hjørring by et minus på 50 personer på den eksterne flyttebalance.

Når byen alligevel er vokset over hele perioden, mens de fleste landsbyer skrumpede, så er årsagen en næsten massiv afvandring internt i kommunen fra land til by, hvoraf mange er unge, som søger uddannelse og byliv. Det gav en intern flyttebalance med et nettooverskud på 1.537 personer til Hjørrings fordel.

Samtidig havde landdistriktet også et nettounderskud på 984 personer i forhold til områdebyerne.

Et visuelt billede af den eksterne flyttebalance viser, at der store forskelle på, hvor tilflyttere vil hen i landdistriktet. De foretrukne områder er Tversted, Uggerby og sydvest på over mod Tornby, mens landområdet omkring Tårs har det største underskud i flyttemønstret.

Sideløbende med bearbejdelse af nøgletal for udviklingen i landdistriktet har folk fra kommunen også talt med nogle af tilflytterne, blandt andet Solveig Malvik, som sidste år flyttede fra Norge til Lørslev med mand og to små børn.

- Arbejde og bedsteforældre trak os til Nordjylland, og så fandt vi det rigtige hus, en gammel landejendom lige udenfor Lørslev, hvor vi kan leve et liv på landet og samtidig være tæt på landsbyen med skole, pasningstilbud og netværk, svarer hun på spørgsmålet om hvorfor de valgte at bosætte sig i landdistriktet. Og hun tilføjer:

- Selvom vi bor i udkanten af Lørslev, så er det verdens centrum for os.

En anden tilflytter Bente Carpentier fra Hørsholm, som har bosat sig i Hundelev giver udtryk for, at der er så mange muligheder, når man bor på landet, til at man selv kan præge og skabe mulighederne.

- I København og storbyen er det ofte det materielle og ydre ting, der styrer hvem man omgås. På landet er man mere fordomsfrie og rummelige. Det er det, man byder ind med som mennesker, der tæller.

Begge tilflyttere har flere begrundelser for deres valg på bagsiden af et notat om nøgletallene.

På mødet i Lendum Kulturhus, hvor nogle af tallene blev præsenteret, gav en deltager fra Tversted, som ligeledes var tilflytter, at for ham betød afstand ikke noget.

- Det tog 20 minutter at komme fra Tversted til Lendum, og det er ikke længere tid end at tage fra Amager til centrum af København.

Rækken med debatmøder om en ny landdistrikts strategi slutter på mandag den 3. april kl. 19.00-21.30 på Lørslev Friskole og Børnecenter, hvor temaet er:

Frivillighed og fællesskaber. Foreningslivet og uorganiserede aktiviteter, det tilfældige møde, faciliteter og mødesteder

Som oplægsholder er engageret Louise Kolbjørn, SYMB! Innovativt, kreativt og socialt fællesskab.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst