Flodbølge af kopiprodukter

I Aalborg og København skal dommere nu afgøre sjældne straffesager om falske Global-knive og PH-lamper

Det er en sag om salg af kopier af de kendte Global-knive, der skal afgøres i Aalborg. Arkivfoto

Det er en sag om salg af kopier af de kendte Global-knive, der skal afgøres i Aalborg. Arkivfoto

AALBORG: Jævnligt klager erhvervsledere over den flodbølge af kopiprodukter, der som oftest er "Made in China", og som snylter på andres gode idéer og møjsommelige udviklingsarbejde.
Kun sjældent rejser dansk politi sager om storstilet import af kopivarer. Men nu afgør dommere i hver sin ende af landet to straffesager om netop denne type lovovertrædelse.
I Aalborg falder der mandag dom i sagen om en container proppet med næsten 9000 knive, gafler og strygestål, som er kopier af det kendte japanske varemærke Global.
Tidligere er den tiltalte forretningsmand blevet dømt til at betale erstatning i en civil retssag. Han har sagt, at det var hans plan at afsætte kopierne i Norden, Polen og Rumænien.

PH lampedele

I den kommende uge skal en anden forretningsmand fra Amager i Københavns Byret forklare, hvordan det gik til, at han fra et firma i Shanghai importerede 685 kopier af PH lampedele.

Desuden beskyldes manden for at ligge inde med yderligere 531 kopier af lampedele. Han nægter sig skyldig i at have overtrådt ophavsretsloven, men anklageren kræver ham idømt frihedsstraf.
Hos Louis Poulsen Ligthing A/S siger Erik Lindevang Madsen i en generel kommentar, at kopier er et stigende problem.
- Vi ser mere og mere af det. Det er en meget lukrativ form for organiseret kriminalitet, og den profit, man generer, er stor, siger Madsen, der varetager virksomhedens immaterielle rettigheder.

Sikkerhedsrisiko

Louis Poulsen mister arbejdspladser, og staten går glip af skatter og afgifter, fastslår han.

- Desuden er der en sikkerhedsrisiko forbundet ved at importere belysningsarmaturer, da sikkerhedsstandarden for disse i flere tilfælde har vist sig at være decideret farlige, siger Erik Lindevang Madsen.
- Vi mener, det er en organiseret form for tyveri og bedrageri. Vi har et unikt design, som vi ønsker at beskytte, siger Madsen.
På et symposium i foråret på Aalborg Universitet om blandt andet kopiprodukter lød det, at Kina står for 90 procent af verdens piratkopierede varer. Kineserne er blevet meget bedre til at lave kvalitetskopier.
/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.