Flot udsigt til gourmetmad

Vin 16. april 2010 06:00

Fredag og lørdag alt optaget. Vi ses på onsdag. Lige da vi ser teksten på skiltet ved indgangen til Villa Vest, tror jeg, at der er sket en kommunikationsbrist. At der netop nu er et større selskab i gang på restauranten ved Lønstrup strand, og at jeg har taget fejl af dagen. For der kan da ikke være optaget i en restaurant bare ni dage efter første åbningsdag? Husk reservation Men det kan der. Der er ikke selskab i Villa Vest. Der er bare udsolgt af borde, og heldigvis er vores reservation i orden, så vi bydes indenfor i det nyrestaurerede Villa Vest. Kokkene Michael Pedersen og Kim Møller-Kjær tager selv imod og viser os på plads. De har efter tre år i Restaurant Glashuset i Lønstrup forpagtet restauranten med noget af den flotteste udsigt Vor Herre kan byde på. Klokken er kun 18.30 og kun nogle få borde er besat, men snart begynder folk at komme drypvis i større og mindre selskaber. Lækker og anderledes Vi vælger et glas champagne, mens vi studerer menukortet. Får en Jean Veselle Brut Prestige Grand Cru serveret sammen med snacks i form af supertyndt, ristet toast, hjemmebagte saltstænger, sorte oliven, salte mandler á la Spanien og tre slags mayonnaise. En er rørt med stenbiderrogn, en anden med vanilje og lakrids og den tredje med estragon. Lækker og anderledes. På menukortet er der to tre retters menuer at vælge imellem. Den ene hedder Vesterhavet i april, og den vælger jeg. Dels fordi den er oplagt, når man har Vesterhavet på to sider, dels fordi den anden menu har lam som hovedret, og det står efter påsken ikke højst på ønskesedlen. Til gengæld er lam altid kærkomment hos min medspiser, som derfor vælger den menu, som Michael Pedersen komponerede, da han i januar deltog i finalen om at blive Årets Kok 2010. Appetizer Før vi går i gang med de to menuer, der begge koster 468 kr., får vi en lille appetizer i form af et stykke serranoskinke med mango. Vi skal vælge et glas vin til forretten, og efter Kim Møller-Kjærs anbefaling skal vi have hver sin slags. Min medspiser får som forret en flot komponeret ret med jomfruhummertatar med bækforel og jordskokkecreme med æble, dild og estragon. Alt sammen præsenteret i den smukkeste forårsgrønne farve. Adspurgt fortæller Michael Pedersen, at han fik en tredjeplads i kampen om at blive Årets Kok: - Det var netop forretten dér, jeg klokkede i. Jeg glemte simpelthen noget så elementært som salt og peber. Det var ærgerligt, men jeg var helt bombet. Medspiseren skynder sig at trøste og sige, at denne gang smager forretten i hvert fald fantastisk. Han får et glas Ladoix Le Rognet, Premier Cru Thibault de Paniol fra 2006 til sin forret, mens jeg anbefales en lidt mindre kraftfuld Riesling fra Alsace til min forret, som er helt usædvanlig. For hvem har lige fået kartoffelmos med stenbiderrogn overhældt med synet fløde? Nej vel. Men prøv det bare. Det smager overraskende og overraskende godt. Vinen fra Poul Kubler 2006 er fin i smagen, men medspiserens smager af langt mere. Uvurderlig udsigt Så er det tid til en lille pause, mens der stadig kommer nye gæster. Udsigten er jo uvurderlig - også for de mange, der i det dejlige forårsvejr går en vending ned for enden af Strandvejen. Nogle af dem glemmer, at gæsterne i Villa Vest har en særdeles god udsigt, så man kunne godt få nogle gode historier med hjem, hvis man var ansat på et lidt andet medium. Så er det hovedretstid. Jeg får min fisk: Et stykke torsk på jordskokkecreme og perleløg. Torsken overskummes med hummersifon og på en lille, bitte tallerken står en Limfjordsøsters. Dertil en skål kartofler, der virkede som nye, men det kan de vel næppe have været. Kartoflerne skulle deles - det gik nu fint - med medspiseren, som fik sit fjordlam dækket med selleri, tranebær, blåbær og persille. Også her er der en lille bitte tallerken med det møreste stykke lammeskank. - Så mange forskellige smagsindtryk på én gang, lyder det begejstret fra bordherren. Vesterhavsstemning Min torsk er også perfekt, og med den lille østers fornemmer man virkelig Vesterhavet i april. Til hovedretten foreslår Kim Møller-Kjær rødvin til kødmenuen og hvidvin til min torsk, men han aner hurtigt, at jeg sagtens vil kunne nyde rødvin til fisken. - Jeg anbefaler det, man kan lide at drikke, siger han. Vi får så et glas spansk rødvin, nemlig en Tilenus Crianza 2004 fra Bierzo i det nordvestlige Spanien, og den går fint til torsken. Så er der tid til at slå mave lidt. De to forpagtere suser selv rundt mellem gæsterne. Kim Møller-Kjær anbefaler vine, tager imod bestillinger, lukker vine op og småsnakker hyggeligt. Michael Pedersen er den, der iført sin hvide kokkehue serverer maden ved bordene og forklarer, hvad man skal spise. Gæsterne spørger om alt muligt - og får svar og små historier, men ingen store salgstaler. Dejligt. - Kunne I tænke jer lidt ost inden desserten, lyder det pludselig. Joo. Det er jo ikke sulten, der presser sig på. - I kan jo dele en ostetallerken. Sønderhavens Gårdmejeri Det gør vi så og får et træbræt med fire stykker ost fra Sønderhavens Gårdmejeri, der ligger ved Serritslev i Vendsyssel. Her var også den syrnede fløde i min forret fra - og vi får det at vide, for det meste har sin historie. Bordherrens lam var da også fra Nørlev. Ostene - alle forskellige komælksoste - serveres blandt andet med mere sprødt toast, saltede mandler, tørrede abrikoser og hybenkompot. Efter osten er det desserttid. Vi afstår fra dessertvin, men spørger efter en cappuccino og en almindelig kaffe. - Jeg skal se, om maskinen er sat i gang, lyder det. Det er den heldigvis - eller bliver det. For snart får bordherren en kop cappuccino og jeg får en 'espresso longo' - en kop rigtig stærk kaffe, som er en større men mindre stærk udgave af italienernes espresso. Rigtig god. Og så kommer desserten også. Igen et syn for guderne. Bordherrens ligner fuldstændigt et kunstværk - og den blev da også kåret som den anden bedste dessert ved DM . Et felt med en bund af myntesukker og æblesukker med friske Granny Smith æbler på to måder. Og så var der saltet flødekaramel, kondenseret mælk, hasselnødder, marengs, frisk mynte, biskuit af sukker, en kold citroncreme, chokolade ganache, vanilje parfait med drys af karamelliseret saltet pistacienød og derover en sifon, som er lavet på æbleskrog, stjerneanis, muskatnød, vanilje og hvide peberkorn. Behøver jeg at sige, at bordherren igen udtrykker begejstring over de mange smagsindtryk. Sund dessert Min dessert ser også flot ud - en farvesymfoni - og det meste er sundt. Michael Pedersen kalder det en moderne frugtsalat, og det er en meget god beskrivelse. Frugt udskåret og behandlet, så man ikke umiddelbart kan se, hvad det er. Små grønne kugler, som ligner slik, er Granny Smith æblestykker. Der er blandt andet også hasselnødder og ananasstykker, som er bagt i sukkerlage med mørk rom og vanilje. Mens det sidste af desserten nydes, falder tusmørket på. Solen er sunket i havet på smukkeste vis, og vi sidder bare lige lidt og nyder lokalet, der er indrettet med hvidt og glas - hentet fra glaspuster Leif Vange i Lønstrup. Personligt kan jeg godt lide den minimalistiske indretning, som giver plads til maden med dens mange ingredienser og farver. Regningen lyder på 1712 kr. for det hele. Der er ingen tvivl om, at Villa Vest’ nye forpagtere får fem velfortjente gafler. Og så kan jeg vel snige lige så mange sole ind for den flotte solnedgang! Villa Vest, Strandvejen 138, Lønstrup, Telefon 98 96 05 66. Åbent onsdag til lørdag frem mod sæsonen - derefter mere. Bordbestilling nødvendigt i hvert fald fredag/lørdag. www.villavest.dk

Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...