Udland

Flydedok fra tsunami krydser Stillehavet

20 meter lang del af en havn, der forsvandt under den japanske tsunami i 2011, er skyllet op ved USA's kyst.

Flydedok fra tsunami krydser Stillehavet

En stor flydedok, som blev revet væk fra Japans østkyst under den voldsomme tsunami sidste år, er nu skyllet op på land på den anden side af Stillehavet.

Den 20 meter lange konstruktion ramte en strand ved Oregon på USA's vestkyst cirka 160 kilometer sydvest for Portland.

- Fire flydedokker blev skyllet væk ved tsunamien. Det her er én af dem, siger en talsmand for det japanske konsulat i Portland.

- Vi ved endnu ikke, om de andre tre stadig flyder rundt i havet eller er sunket, tilføjer talsmanden.

Han forklarer, at det lykkedes flydedokken at rejse den lange vej på grund af dens særlige konstruktion.

- Overfladen er lavet af beton og stålkabler, men der er skumplast indeni. Derfor kunne den flyde på havet. Selve dokken indeholder ikke nogle sundhedsfarlige materialer, siger talsmanden.

Den strandede flydedok er det seneste eksempel på vragdele, der har taget turen over verdens største hav, siden den voldsomme naturkatastrofe rystede Japan for snart 15 måneder siden.

11. marts 2011 blev den nordøstlige del af landet ramt af et sønderlemmende jordskælv med en styrke på 9,0 på richterskalaen.

Skælvet ramte ud for Japan og udløste enorme flodbølger, der skyllede ind over landets kyststrækninger og smadrede hele bysamfund.

En tsunami på anslået 14 meter buldrede hen over forsvarsværkerne i Fukushima og oversvømmede et atomkraftværk. Tre af værkets seks reaktorer nedsmeltede.

Katastroferne kostede omkring 19.000 menneskeliv, mange flere blev kvæstet, og langt flere igen mistede deres hjem og levebrød. Ved atomkraftværket blev flere end 80.000 mennesker evakueret.

Ejeren af den landflygtige flydedok ønsker ikke at få den leveret tilbage.

/ritzau/AFP