Flygtninge, vækst og skat: Løkke opremser syv udfordringer

Statsministeren opremser syv udfordringer for Danmark - og to af dem er direkte akutte problemer.

Folketinget. Foto: Scanpix/Liselotte Sabroe

Folketinget. Foto: Scanpix/Liselotte Sabroe

Det er ikke for at grave hele landet ned i et sort hul på årets første officielle sommerdag, men statsministeren vil alligevel gerne benytte sin taletid under Folketingets afslutningsdebat til at opremse syv store udfordringer for Danmark.

- Vi har et stærkt udgangspunkt for at gøre Danmark stærkere, hvis vi handler i tide, siger Lars Løkke Rasmussen (V) fra talerstolen.

- For det først er vi ikke gode nok til at skabe vækst og arbejdspladser, vi får ikke nok ud af vores arbejdsindsats. Vi skal have mere fra hånden. Og nej, det betyder ikke, at vi skal stresse mere og løbe hurtigere, men være mere fremme i skoene.

- Det er et faktum, at produktiviteten vokser langsommere i Danmark end alle andre lande i Europa på nær Spanien og Italien.

Den anden udfordring, som statsministeren peger på, er balancen mellem de, der forsørges, og de, der arbejder.

- Balancen er skæv. Det hænger sammen med en høj skat på arbejde og ret generøse overførselsindkomster, siger Løkke.

Den tredje udfordring er, at de offentlige udgifter er pressede. Især på grund af den lavere oliepris og dermed færre indtægter fra Nordsøen.

Den fjerde udfordring er migrations- og flygtningekrisen:

- Udgifterne må ikke løbe løbsk, for så har vi helt simpelt færre penge til andre ting, siger Løkke.

Den femte udfordring er i statsministerens optik, at Danmark er udfordret på den fælles kernevelfærd. De sidste to udfordringer har en anden karakter end de fem første. Det er akutte problemer, pointerer statsministeren:

- De nuværende ejendomsvurderinger er ikke gode nok. Vi skal have mere retvisende vurderinger. Der er blevet skubbet et uløst problem fra den tidligere regering til os. Det skal løses, så boligejerne kan være trygge ved skatten nu og i fremtiden.

- Den syvende udfordring er at finde en anden måde at finansiere den vedvarende energi. Danmark er en grøn førernation. Sådan er det, og sådan skal det være, siger Løkke med henvisning til de igangværende PSO-forhandlinger.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.