Flygtningechef slår alarm efter trist druknerekord

Der er brug for en seriøs fælleseuropæisk indsats på Middelhavet, lyder appel fra flygtningeorganisation.

De tragiske drukneulykker på Middelhavet fortsætter i et tempo, så det frygtes, at 2015 kan blive langt værre end sidste år - som havde det højeste antal til dato.

Mandag kæntrede en båd med hundredvis af afrikanske emigranter i Middelhavet, og 400 frygtes omkommet.

Red Barnet har talt med overlevende fra ulykken, og organisationen har på baggrund af disse samtaler i en udtalelse erklæret 400 for omkommet.

Dansk Flygtningehjælp sender en appel om en fælleseuropæisk indsats, så man kan stoppe udviklingen.

- Det er forfærdeligt og tragisk, at folk dør i forsøget på at krydse Middelhavet. Det kan ikke fortsætte, men der er ingen tvivl om, at tallet kommer til at stige i den kommende tid, siger organisationens generalsekretær, Andreas Kamm.

Generalsekretæren ønsker - som også Italien har appelleret til - et styrket EU-beredskab, der kan tage over efter lukningen af programmet Mare Nostrum.

Mare Nostrum blev etableret, efter at flere end 360 emigranter druknede, da deres båd kæntrede tæt på den italienske kyst i oktober 2013.

Den er blevet erstattet af EU's grænsekontrol Triton, som ikke har noget specifikt eftersøgnings- og redningsmandat, og som har færre skibe og et mindre område at operere på.

- Det er decideret flovt for EU, at det stadig er nødvendigt for såvel italienerne som diverse handelsskibe at redde disse menneskers liv, siger Andreas Kamm.

Bekræftes det, at 400 er døde i mandagens forlis, vil flere end 900 mennesker være omkommet i år ifølge organisationen International Organization for Migrations (IOM) tal.

På samme tid sidste år var 47 migranter bekræftet døde - i slutningen af april var tallet 96 ifølge IOM.

- De nye tal bekræfter bare, hvad jeg i lang tid har frygtet: At manglende kystbevogtning udelukkende vil betyde flere druknede, siger Kamm.

Siden starten af april er næsten 8000 mennesker ifølge organisationen blevet reddet på havet.

Antallet af migranter, som er nået i land på europæiske kyster, var dog større på samme tid i fjor

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.