Flygtningehjælp: Udlændingeaftale svigter dansk princip

Ny aftale muliggør frihedsberøvelse af udlændinge på ubestemt tid. Uforståeligt, mener Dansk Flygtningehjælp.

Det er uforståeligt, at partierne i blå blok og Socialdemokraterne med en ny udlændingeaftale nu vil gøre det muligt at tilbageholde udlændinge på ubestemt tid, uden de har krav på at komme for en dommer.

Det siger generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp Andreas Kamm, efter at regeringen med støtte fra Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, De Konservative og Socialdemokraterne tirsdag aften fremlagde en ny udlændingeaftale.

Et af aftalens 13 punkter medfører, at myndighederne fremover får ulighed for at suspendere det nuværende krav, om at en udlænding enten skal løslades eller stilles for en dommer inden for 72 timer efter politiet tilbageholder vedkommende.

- Det er så gyldent et princip i et retssamfund, at jeg ikke kan forstå, at man forlader det hverken helt eller delvist, siger Andreas Kamm.

Generalsekretæren kan efter eget udsagn godt sætte sig ind i, at der kan opstå situationer, hvor der kommer så mange flygtninge og migranter, at det kan være svært at nå at behandle alles sager på tre døgn.

- Men så kunne man eventuelt strække fristen med et døgn eller to. Problemet her er, at der nu ikke er en grænse for, hvor længe man kan sidde frihedsberøvet, siger Andreas Kamm.

Regeringen har siden sin tiltræden strammet reglerne for udlændinge, der søger asyl i Danmark, i flere omgange.

I den forbindelse har integrationsminister Inger Støjberg (V) ikke lagt skjul på, at der har været et ønske om at sende et signal til potentielle asylansøgere om at søge et andet sted hen.

Den effekt vil de seneste stramninger dog næppe have, mener Andreas Kamm.

- Man skal huske, at mange kommer fra Syrien og andre steder, hvor det bestemt ikke er givet, at der er en øvre grænse på ens frihedsberøvelse, siger han.

De nye regler i udlændingeaftalen bliver førstebehandlet i Folketinget onsdag og de fleste stramninger ventes allerede at træde i kraft efter weekenden.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.