Udland

Flygtningekrise: Tyskland vil straffe kyniske EU-lande

Lande, der bygger pigtrådshegn og lukker grænseovergange, skal ikke fremover forvente pengestøtte fra EU.

Lande, som ikke deler europæiske værdier som empati og solidaritet, kan ikke forvente at modtage penge fra EU, siger Tysklands vicekansler, Sigmar Gabriel, i et interview med tabloidavisen Bild.

Den tyske indenrigsminister, Thomas de Maizière, fremsatte en lignende udtalelse tidligere på ugen.

- Europa er et samfund bestående af værdier, som bygger på menneskelig sympati og solidaritet. De lande, som ikke deler disse værdier, kan ikke regne med at modtage vores penge på længere sigt, siger Gabriel.

- Hvis det fortsætter på denne måde, er EU i fare - mere end under finanskrisen og under den græske gældskrise, siger den tyske vicekansler videre til Bild.

Ifølge Gabriel åbner Tyskland skoler, kaserner og hjem for flygtningefamilier, mens andre land bygger "pigtrådshegn på grænserne og lukker grænseovergangene."

Udtalelsen er rettet mod Ungarn, som har bygget et grænsehegn langs den 175 kilometer lange grænse til Serbien, og som også er begyndt at opføre et hegn på grænsen til Kroatien for at hindre flygtninge fra krigene i Syrien, Irak, Afghanistan og andre steder i at komme ind i Europas grænsefri Schengenzone.

Nye flygtninge og migranter fortsætter i stedet med at strømme til den kroatiske grænse for at komme ind i EU. Men kroatiske grænseovergange blev lukket natten til fredag.

Talsmænd for FN kritiserede torsdag Ungarn for at have anvendt tåregas og vandkanoner ved grænsen for at stoppe tilstrømningen af migranter og flygtninge.

- Jeg er rystet over de afstumpede og i nogle tilfælde ulovlige handlinger fra de ungarske myndigheder i de seneste dage, som omfatter afvist indrejse, anholdelser, vilkårlige afvisninger og overdreven magtanvendelse mod migranter og flygtninge, sagde FN's højkommissær for menneskerettigheder, Zeid Ra'ad Al-Hussein.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.