Danmark

Flystyrt kan få stor betydning for turistindustri

Turismen i Egypten får et hårdt slag, hvis Sharm el-Sheikh bliver betragtet som et utrygt sted.

Hvis det viser sig at være en bombe, der i lørdags fik et russisk fly til at styrte ned over Sinai-halvøen i Egypten, hvor 224 personer mistede livet, kan det få stor betydning for Egypten.

Og egypterne har ellers gjort meget for at gøre Sharm el-Sheikh sikker.

Jakob Skovgaard-Petersen, professor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier ved Københavns Universitet og tidligere direktør ved Det Dansk-Egyptiske Dialoginstitut i Kairo, vil ikke forholde sig direkte til de økonomiske konsekvenser ved et eventuelt terrorangreb, men fortæller, at Egypten er ekstremt afhængig af indtægter fra turismen.

- I Egypten har de gjort alt muligt for at udbygge turistbyerne Sharm el-Sheikh og Hurghada, hvor lokalbefolkningen stort set ikke er.

- De har meget bevidst isoleret turismen fra den lokale befolkning, fordi der kan være mange kultursammenstød ved den måde, turisterne lever og opfører sig på, og det, som egypterne opfatter som godt.

Og det vil være et kæmpe slag for egypterne, hvis byen ikke opfattes som sikker, siger Jakob Skovgaard-Petersen.

- Sharm el-Sheikh er en form for sikkerhedsby, hvor man holder store konferencer og fredsforhandlinger, fordi man opfatter risikoen for angreb som lille, da man har tænkt sikkerheden ind i det fra begyndelsen.

- Men hvis der var placeret en bombe i det fly, så er der jo terrorister derinde, som har adgang til ting, som er ekstremt risikable. Og så vil rejsebureauer formentlig tænke sig godt om, inden de sender gæster af sted.

Spørgsmål: Hvad har egypterne gjort for at få Sharm el-Sheikh til at være en sikkerhedsby?

- Man mærker med det samme, at der er en meget stærk kontrol, når man kommer til Sharm el-Sheikh. Hvilket er klart, når man har en opstand i Sinai. Egypterne har gjort alt, hvad de kan for at lægge en ring rundt om Sharm el-Sheikh, siger Jakob Skovgaard-Petersen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.