Flyvende fra start

Efter blot ti dage i kredsløb har AAU-satellit allerede leveret store resultater

Den 25. februar blev satelitten fyret af fra Indien. Op mod 100 personer var samlet for at følge opsendelsen i Aalborg. Foto Michael Bygballe.

Den 25. februar blev satelitten fyret af fra Indien. Op mod 100 personer var samlet for at følge opsendelsen i Aalborg. Foto Michael Bygballe.

AALBORG:- Uanset om den dør i morgen, har det være en kæmpesucces.

Så klar i mæglet er en glad lektor Jens Dalsgaard Nielsen, da han skal gøre status for de første ti dage for Aalborg Universitets rumsatellit nummer tre, der blev skudt i vejret 25. februar.

Efter et par forrygende førstedage fik rumeventyret ellers ved at få en brat ende.

- Det gik fint, men så kunne vi se, at satellitten begyndte at løbe strøm. Så mistede vi kontakten, fordi den planmæssigt lukker ned for dele af systemet for at spare på batteriet, siger Jens Dalsgaard Nielsen.

Kontakt på ny

Herefter gik der fire dage uden kontakt.

- Lidt i seks mandag mødtes vi så igen herinde for at prøve at finde ud af, om der var liv i den. Vi sendte et signal op, og den svarede, at den havde det godt, og at strømniveauet var stigende. Så blev vi glade igen, siger Jens Dalsgaard Nielsen om satellitten, der blandt andet indsamler informationer omkring skibsfarten ved Grønland.

- Vi har fået data fra over 10.000 skibe. Det forløber noget bedre end forventet, og vi har allerede nået mere end med nogle af de to satellitter, vi tidligere har sendt afsted, siger Jens Dalsgaard Nielsen.

I første omgang håber universitet, at satellitten kan holde sig kørende i et halvt års tid. Det er primært de studerende på stedet, der har stået for arbejdet med projektet.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.