Udland

FN advarer om voksende koleraepidemi i Haiti

Den smitsomme sygdom truer Haiti, hvor flere nødhjælpsorganisationer forlader landet på grund af pengemangel.

FN advarer om voksende koleraepidemi i Haiti

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, advarer om, at Haiti har svært ved at håndtere den koleraepidemi, der har kostet tusinder livet, mens forholdene i teltlejrene forværres, i takt med at hjælpeorganisationer forlader landet på grund af pengemangel.

I en rapport til Sikkerhedsrådet skriver generalsekretæren, at antallet af koleratilfælde er steget, siden regntiden begyndte tidligt i marts, og Verdenssundhedsorganisationen WHO vurderer, at tallet kan nå op på 112.000 tilfælde i 2012.

Koleraepidemien har gjort omkring 600.000 syge og dræbt mere end 7400 i det fattige caribiske land siden oktober 2010. Flere haitianere anklager nepalesiske FN-soldater for at være skyld i epidemien, efter latriner i deres lejr forurenede en flod.

- Epidemiens genopblussen er særlig bekymrende, da hjælpeorganisationerne, der hjalp i begyndelsen, er på vej væk, siger Ban Ki-moon.

- Som konsekvens heraf er støtten til overdragelsen af ansvaret til det nationale sundhedsministerium blevet mindre lige som mulighederne for effektivt at behandle koleratilfældene, tilføjer han.

Kolera er en infektion, der giver alvorlig diarré og kan medføre dehydrering og død. Sygdommen findes i områder med dårlig sanitet og kan behandles med rent drikkevand.

Haiti kæmper stadig med at komme sig efter jordskælvet, der ramte landet i 2010 og dræbte omkring 300.000 og gjorde mere end 1,5 millioner hjemløse.

Ifølge FN lever 390.000 haitianere stadig i teltlejre.

- Levevilkårene i teltlejrene er forværret i takt med, at humanitære organisationer har trukket sig ud af landet blandt andet på grund af manglende økonomisk støtte, siger Ban Ki-moon.

- Haitianere, der lever i teltlejre, hvor sanitetsforholdene er utilstrækkelige, er ekstremt sårbare. Over 230.000 hjemløse vil stadig bo i lejrene ved udgangen af 2012, vurderer FN.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.