Udland

FN: Begge parter i Syrien optrapper volden

Både oprørere og de syriske styrker optrapper volden i landet i et forsøg på at få militære fordele, siger FN.

FN: Begge parter i Syrien optrapper volden

Både præsident Assads regeringsstyrker og væbnede oprørsgrupper optrapper dag for dag volden i et forsøg på at opnå fordele på slagmarken. Det siger chefen for FN's observatører i Syrien, Robert Mood.

Fredag blev mindst 34 mennesker dræbt under kampe mellem de to parter, siger Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder. Blandt de dræbt er mindst otte regeringssoldater og et antal civile.

- Volden er i de seneste 10 dage blevet intensiveret af begge sider, der begge lider tilsvarende tab. Kampene udgør desuden en stigende risiko for FN's observatører, siger Robert Mood.

- Parterne er tilsyneladende ikke villige til at se en fredelig overgang. I stedet kæmper de for at avancere militært, fortsætter observatørchefen.

Politisk bliver uenigheden mellem Rusland, der er Assads vigtigste støtte internationalt, og vestlige lande stadig større.

I Moskva siger udenrigsminister, Sergej Lavrov, at det ikke kan nytte at diskutere et magtskifte i Syrien, som vestlige lande ønsker.

- Vi diskuterer ikke omstyrtning af et andet lands ledelse eller FN-aktioner, der kan føre til noget lignende, sagde Lavrov til journalister.

I Paris ventilerede den franske udenrigsminister, Laurent Fabius, muligheden af at sende avanceret kommunikationsudstyr til de væbnede oprørere.

- Vi overvejer ikke at levere våben til oprørerne, men kommunikationsudstyr, så oprøret kan forstærkes i befolkningen, sagde Fabius.

Aktivister og oppositionsfolk rapporterer om hårde kampe over hele Syrien fredag. Røde Kors siger, at de stadigt blodigere kampe mellem regeringssoldater og væbnede oprørere forværrer situationen for civilbefolkningen.

Aktivister siger, de lørdag vil holde fredelige demonstrationer i en række storbyer.

/ritzau/Reuters