Udland

FN-chef advarer: Nordkorea kan blive ukontrollerbar

Der skal ikke meget til for at vippe situationen i Nordkorea ud over kanten, mener FN's generalsekretær.

FN-chef advarer: Nordkorea kan blive ukontrollerbar

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, advarer tirsdag om, at blot en lille provokation rettet mod Nordkorea kan gøre situationen på den koreanske halvø "ukontrollerbar".

- Den nuværende spænding er meget farlig. En lille hændelse på grund af en fejlvurdering eller en fejlbedømmelse kan skabe en ukontrollerbar situation, siger Ban Ki-moon under et besøg i Rom.

- Jeg har opfordret de berørte lande i og omkring den koreanske halvø til at udøve positiv indflydelse på den nordkoreanske ledelse.

- Jeg har talt med den kinesiske ledelse, og jeg vil drøfte situationen med præsident Obama på torsdag, tilføjer han med henvisning til den amerikanske præsident.

Nordkorea har den seneste tid gang på gang spillet med de militære muskler, og retorikken fra det kommunistiske styre i Pyongyang er blevet mere og mere hård.

Nordkorea meddelte i påsken, at man nu er i "krigstilstand" med Sydkorea. Og onsdag i sidste uge sagde det nordkoreanske militær, at det har fået endelig bemyndigelse til et "nådesløst" angreb på USA, der kan involvere atomvåben.

- Spændingsniveauet på den koreanske halvø er ikke til gavn for nogen, sagde Ban Ki-moon og tilføjer, at alle parter bør hjælpe til med at "dæmpe spændingerne og indlede dialog".

Mandag lød det fra styret i Nordkorea, at det ville trække landets arbejdere hjem fra den vigtige industrizone og sætte alle områdets arbejdsopgaver på standby.

I forvejen var sydkoreanske arbejdere nægtet adgang til Kaesong, der er finansieret af Sydkorea og som ligger nær grænsen mellem de to lande.

Omkring 53.000 nordkoreanere arbejder for de 123 sydkoreanske virksomheder, der opererer i Kaesong. Området blev etableret i 2004 og ligger 10 kilometer inde i Nordkorea.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.