Udland

FN-chef: Der er ingen plan B i Syrien

Der er ikke noget alternativ til Kofi Annans fredsplan, siger chefen for FN's fredsbevarende styrker.

FN-chef: Der er ingen plan B i Syrien

Alle kræfter bør forenes for at få den fredsplan, som FN's særlige Syrien-udsending, Kofi Annan, har fremlagt for det uroplagede land, til at fungere.

For der findes ingen plan B for, hvordan konflikten i Syrien skal løses.

Det siger chefen for FN's fredsbevarende styrker, Hervé Ladsous. Franskmanden befinder sig i Damaskus, hvor kampene raser mellem præsident Bashar al-Assads styrker og væbnede oprørere.

På en pressekonference i den syriske hovedstad understreger Ladsous, at "alt skal gøres for at mindske og afslutte volden, og det indebærer selvfølgelig de statslige styrkers brug af tunge våben".

- Samtidig skal alle bidrage til den politiske proces. Og i øjeblikket er der en politisk proces; det er den særlige udsending Kofi Annans sekspunktsplan, siger Ladsous.

- Og som I ved, og som det har været sagt igen og igen, er der ingen plan B. Der er intet alternativ, tilføjer han.

Annan fremlagde i marts en fredsplan bestående af seks punkter, der opfordrer de stridende parter i Syrien til omgående at indlede en våbenhvile.

Ifølge fredsplanen skal der blandt andet også indledes en politisk proces, der inkluderer oppositionen, og regeringen skal løslade politiske fanger.

Den våbenhvile, der blev indgået den 12. april, er aldrig blevet overholdt, og konflikten har ifølge menneskeretsgrupper kostet mere end 19.000 mennesker livet, siden den brød ud i marts 2011.

Samtidig understreger Ladsous, at FN fortsat vil være engageret i Syrien, selv om dens observatørmission er blevet halveret fra 300 mand til omkring 150, og FN's Sikkerhedsråd har forlænget missionens mandat med 30 "endelige" dage.

- I modsætning til, hvad nogle af jer har troet og skrevet, er FN på ingen måde ved at pakke sammen og rejse hjem, siger han.

- Vi vil gøre vores bedste for at bidrage til at finde en løsning.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.