Global opvarmning

FN: Den globale opvarmning går grassat

Det bliver ikke gjort nok for at standse global opvarmning, advarer FN

HELE VERDEN: Det står virkelig slemt til med den globale opvarmning, konstaterer FN's Miljøprogram, UNEP.

Temperaturen kan stige mellem tre og fem grader i dette århundrede, lyder advarslen.
Og det går for langsomt med at gøre noget ved det.

Ikke nok med løfter

På FN's klimatopmøde i København i 2009 lovede landene at sikre, at temperaturen maksimalt ville stige med to grader i dette århundrede, men det kan have lange udsiger med den nuværende udvikling, konstaterer UNEP.

Problemet ligger lige for. De løfter om reduktioner, der kom på klimatopmødet, er ikke nok til at vende udviklingen, selv hvis de blev efterlevet. Samtidig har flere lande i mellemtiden trukket i land på de løfter, de afgav.
UNEP siger, at det endnu ikke er for sent, men der skal meget snart handles.

- Ikke godt nok

EU's klimakommissær, Connie Hedegaard, mener, at FN-rapporten med klare ord fortæller, at verdens lande ikke har styr på situationen.

- Det er simpelthen utroligt, så stor en risiko alt for mange mennesker er klar til at løbe på bekostning af fremtidige generationer, siger hun.
- Trods kendsgerningerne og beviserne er åbenlyse, så er der stadig mange interesseparter, der går ind for at gøre ingenting og fortsætte med business as usual, som om det ikke vil koste noget, mener hun.

Katastrofale konsekvenser

UNEP konstaterer, at hvis ikke landene begynder at agere, så vil udledningen af CO2 og andre klimagasser være på 58 gigaton om otte år, selv om det officielle mål er 44 gigaton.

- Muligheden for at nå målet på 44 gigaton snævrer sig ind år for år, hedder det i rapporten, der er udarbejdet af 55 videnskabsfolk fra 20 lande.
Det skyldes delvist, at en række lande har trukket i land på de ikke-bindende løfter om udledninger, som de gav på klimatopmødet i København.
- Jo tidligere landene vil gøre, hvad de lovede, jo bedre vil situationen være.
Verdensbanken advarede søndag om, at temperaturen i verden kan stige med fire grader i dette århundrede. Det kan få katastrofale konsekvenser for mange hundrede millioner mennesker, lød det.
/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst