Udland

FN: Der sker forbrydelser mod menneskeheden i Sydsudan

Regeringen og oprørsstyrker i Sydsudan har krænket og dræbt civile under borgerkrigen, skriver FN i rapport.

De stridende parter i Sydsudans brutale borgerkrig har højst sandsynligt begge begået forbrydelser mod menneskeheden, lyder det i en ny rapport fra FN.

Samtidig advarer organisationen om grove krænkelser af menneskerettighederne.

FN's fredsbevarende mission i landet "finder, at der er rimeligt grundlag til at tro, at både Sydsudans regering og oppositionens styrker har begået forbrydelser mod menneskeheden", står der i rapporten.

- Utallige gange er menneskerettigheder blevet krænket i konflikten i Sydsudan. Det drejer sig om retsstridige drab, ufrivillige forsvindinger, voldtægt, civile som direkte mål ofte på grund af etnicitet samt mishandling og ødelæggelse af ejendomme, lyder det.

Rapportens konklusioner er baseret på mere end 900 interview med sydsudanske ofre og vidner. Den kommer, dagen før at præsident Salva Kiir og oprørsleder Riek Machar mødes i Etiopien for at forhandle om fred i Sydsudan.

I en rapport fra Amnesty International torsdag bliver systematiske drab på civile dokumenteret. Drabene foregår blandt andet i kirker, moskeer og på hospitaler.

Amnestys researchere har fundet adskillige massegrave. I en af dem fandt man 530 lig.

Både kvinder og børn bliver voldtaget ifølge rapporten, der også beskriver, hvordan ældre bliver skudt i deres hospitalssenge.

I oliebyen Bentiu dræbte oprørere i Sydsudan over 200 civile og sårede 400 personer ved en moské i sidste måned.

Krigen har kostet tusindvis af mennesker livet, og 1,2 millioner mennesker er drevet på flugt. Fem millioner har ifølge FN's beregninger behov for nødhjælp.

FN har advaret om risiko for hungersnød og folkedrab.

De voldsomme uroligheder i Sydsudan er en udløber af en magtkamp mellem præsident Salva Kiir og den tidligere vicepræsident Riek Machar, der støttes af oprørerne.

En våbenhvile, der blev underskrevet i januar af parterne i konflikten, er flere gange brudt sammen, og olieproduktionen er gået i stå i det meste af Sydsudan.

Det ludfattige Sydsudan fik sin uafhængighed i 2011, da det blev løsrevet fra Sudan.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst