Udland

FN-ekspert: Tortur er udbredt i Tyrkiet efter kupforsøg

Nye love efter kupforsøg har skabt en stemning, der fremmer tortur, siger FN's særlige observatør.

TURKEY-POLITICS-KURDS-PRISON Foto: Scanpix/Yasin Akgul

TURKEY-POLITICS-KURDS-PRISON Foto: Scanpix/Yasin Akgul

Det ser ud som om, der er forekommet omfattende tortur i tiden efter kupforsøget i Tyrkiet, siger FN's særlige ekspert i torturspørgsmål, Nils Melzer.

Efter et besøg i Tyrkiet siger Melzer, at en række nye love og forordninger, som er blevet vedtaget efter kupforsøget 15. juli har skabt "en stemning, der fremmer tortur".

Melzer er den første FN-ekspert i torturspørgsmål, som besøger Tyrkiet siden 1998.

For en måned siden beskyldte menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch (HRW) det tyrkiske politi for at torturere tilbageholdte personer.

Omkring 37.000 er blevet anholdt efter kupforsøget, og en del af dem er ifølge menneskerettighedsgrupper blevet torteret.

Den tyrkiske regering afviser anklagerne.

Der er stadig undtagelsestilstand i Tyrkiet. Den blev i oktober forlænget med 12 uger.

En uge efter kuppet sagde Amnesty International, at organisationen havde "troværdige beviser" på mishandling og tortur af personer, der blev tilbageholdt under masseanholdelserne.

Melzer henviser til, at vidneudsagn fra fængslede og deres forsvarere tyder på, at mishandlinger og tortur i dagene og i ugerne efter militærkuppet var udbredt.

Men han tilføjer, at mishandlinger af fanger, der er anholdt i forbindelse med kuppet, synes at være stoppet.

På en seks dage lang rundrejse har Melzer besøgt detentioner i Ankara, Diyarbakir, Sanliurfa og Istanbul, hvor han har fundet forholdene "tilfredsstillende".

Den uafhængige ekspert siger videre, at Tyrkiet har de kontrolinstanser på plads, som skal forebygge og hindre tortur. Han siger, at der takket være regeringens indsats er sket betydelige fremskridt i kampen mod tortur siden 1990'erne.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.