Udland

FN-enighed efter to års dødvande: Stop volden i Syrien

Krisen i Syrien er en humanitær katastrofe, hvor børn er blandt dem, der lider mest, lyder det fra FN-topfolk.

FN-enighed efter to års dødvande: Stop volden i Syrien

FN's Sikkerhedsråd er nået til sjælden enighed om at kræve, at volden får en ende i Syrien. Samtidig fordømmes de mange brud på menneskerettighederne i det borgerkrigshærgede land.

Spørgsmålet har været fastlåst i Sikkerhedsrådet i to år, hvor Kina og Rusland har modsat sig flere resolutioner om Syrien. Men nu har de 15 nationer i rådet udstedt en fælles udtalelse, hvor de i skarpe vendinger opfordrer til, at volden får en ende.

- Den eskalerende vold er fuldstændig uacceptabel og må stoppe med det samme, lyder det i den ikke-bindende udtalelse.

Sikkerhedsrådet "fordømmer" de "udbredte overtrædelser af menneskerettighederne begået af de syriske myndigheder såvel som væbnede grupper".

FN's humanitære topfolk kom forinden med en grusom vurdering af krisen i landet, hvor syriske familier er blevet brændt inde i deres hjem, og folk er blevet bombet, da de ventede på brød, mens byer er blevet reduceret til ruiner.

- Situationen i Syrien er en humanitær katastrofe, hvor almindelige mennesker betaler prisen for, at konflikten ikke er blevet standset, sagde nødhjælpschef i FN Valerie Amos i en åben briefing for Sikkerhedsrådet.

- Jeg har ikke noget svar til de syrere, som jeg har talt med, og som spørger mig, hvorfor verden har opgivet dem, fortsatte hun og opfordrede til handling fra det fastlåste sikkerhedsråd.

Hun fortalte, at børn er blandt dem, der lider mest i krisen. Børn bliver torteret, voldtaget og dræbt, og mange børn får ikke nok at spise.

Rusland, Syriens nære allierede, har med hjælp fra Kina benyttet muligheden for at nedlægge veto mod både fordømmelser og forsøg på at sanktionere Bashar al-Assads styre.

At Rusland og Kina er med til at opfordre til at stoppe volden i Syrien, er ikke så opsigtvækkende, som det kan lyde, for det "rykker ikke en bjælde", vurderer ekspert.

- Rusland og Kina har tidligere været med til at komme med fordømmende udtalelser, hvor man opfordrer parterne til at lade være med at slås videre, siger Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Forsvarsakademiet, til Ritzau og tilføjer:

- Når man ikke truer med militær indgriben eller andre grimme ting, vælger man ikke side, men viser kun, at man ikke vil se på, at folk bliver slået ihjel.

- Så jeg tror ikke, at det betyder noget, for ingen af parterne i Syrien tror, at de vil få mere ud af at tale end at kæmpe videre.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.