Udland

FN: EU-strategi gør millioner arbejdsløse

4,5 millioner job i EU er i fare for at gå tabt, hvis EU's eurozone fastholder nedskæringspolitik, advarer FN.

FN: EU-strategi gør millioner arbejdsløse

EU's nedskæringsfokuserede politik forstærker krisen frem for at dæmpe den, konkluderer ILO, FN's arbejdsorganisation, i en ny rapport om krisen i eurozonen, skriver Dagbladet Information.

ILO advarer om, at yderligere 4,5 millioner arbejdspladser i EU er i fare for at gå tabt de nærmeste år, hvis landene i eurozonen fastholder den hidtidige nedskæringspolitik.

- Der er stadig flere tegn på, at en forlænget arbejdsmarkedsrecession kan være under udvikling, fastslår rapporten.

Rapporten synes dermed at være på linje med holdningen hos Den Internationale Valutafond, IMF, der om få dage offentliggør sin nye vurdering af de økonomiske udsigter på globalt plan.

- Gennem de seneste måneder er udsigterne desværre blevet mere bekymrende. Mange indikatorer for den økonomiske udvikling - investeringer, beskæftigelse, industriproduktion - peger på en forværring, siger IMF's chef, Christine Lagarde.

ILO mener, at EU bør afstikke en ny kurs: "Uden et skift i den politiske retning vil alle lande i eurozonen - både dem, der i dag er under pres, og deres mere sunde modparter - komme til at lide," advarer rapporten.

ILO finder, at eurozonen reagerede nogenlunde hensigtsmæssigt i starten af krisen, "men situationen er vendt til det modsatte efter skiftet til nedskæringer".

Især i Grækenland, Irland og Portugal er tabet af arbejdspladser accelereret, lyder det i rapporten, der oplyser, at 17,4 millioner europæere nu er arbejdsløse.

Hans Martens, chef for Bruxelles-tænketanken European Policy Center, er enig i ILO's kritik af nedskæringspolitikken:

- Jo længere tid der går, før folk kommer tilbage på arbejde, desto større risiko er der for social uro og dermed også politisk uro. Det burde i høj grad bekymre politikerne, siger han til Information.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.