Udland

FN: Flere spædbørn dør i Gaza

For første gang i mere end et halvt århundrede stiger spædbørnsdødeligheden i Gazastriben, viser tal fra FN.

FN slår alarm på grund af tal der viser, at et stigende antal børn i Gazastriben dør, inden de fylder et år.

Det er første gang i 53 år, at spædbørnsdødeligheden stiger i den palæstinensiske enklave, siger FN-organisationen UNRWA, der har ansvar for palæstinensiske flygtninge.

Fra 2008 til 2013 steg antallet af børn, der dør inden for de første fire uger efter fødslen, fra 12 til 20,3 ud af tusind.

Også antallet af børn, der dør inden deres etårs fødselsdag, er steget. I 2008 var det 20,2 ud af tusind, men ifølge de seneste tal fra 2013 er det tal steget til 22,4.

Til sammenligning var spædbørnsdødeligheden i Danmark i 2013 2,9 ud af tusind.

UNRWA undersøger spædbørnsdødeligheden i de palæstinensiske områder hvert femte år. På grund af den foruroligende stigning i dødeligheden blandt spædbørn vil UNRWA nu gå over til at undersøge tallet for Gaza på årlig basis.

Akihiro Seita, som er direktør for UNRWA's sundhedsprogram, siger, at den stigning, man oplever i spædbørnsdødeligheden i Gaza, er helt uhørt for Mellemøsten.

- Da resultaterne for 2013 fra Gaza kom, var UNRWA foruroliget over stigningen, siger han og forklarer, at tallet blev tjekket en ekstra gang for at sikre, at det ikke var en regnefejl.

- Det er derfor, det tog os så lang tid at offentliggøre tallene.

Seita antyder, at den israelske blokade af Gazastriben kan være en medvirkende faktor til den høje spædbørnsdødelighed.

- Det er vanskeligt at kende de præcise årsager bag stigningerne i dødeligheden hos både nyfødte og spædbørn, men jeg frygter, at det er en del af en bredere tendens, siger han.

- Vi er meget bekymrede over konsekvenserne, som den langvarige blokade har på sundhedsfaciliteter, leverancer af medicin og i forhold til at få udstyr ind i Gaza, siger Akihiro Seita.

Israel iværksatte en omfattende blokade mod Gazastriben, efter den islamistiske Hamas-bevægelse tog en israelsk soldat til fange i 2006. Året efter blev blokaden strammet, da Hamas overtog magten i Gazastriben.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.