Udland

FN frygter for civile og kulturarv efter tab af Palmyra

Den syriske verdensarvsby er faldet i hænderne på Islamisk Stat. FN's Sikkerhedsråd er dybt bekymret.

FN's Sikkerhedsråd udtrykker natten til lørdag dyb bekymring over, at den ekstremistiske bevægelse Islamisk Stat har vundet kontrol over byen Palmyra i Syrien.

Indbyggerne i den unikke antikke ørkenby er sendt på flugt, og Syriens regeringshær har også opgivet sit forsvar af byen.

De 15 medlemmer af Sikkerhedsrådet forlanger, at alt skal gøres for, at de mange tusinde civile i området kan komme i sikkerhed. Der udtrykkes særligt bekymring over børn og kvinder.

FN bemærker i en udtalelse, at krigere fra Islamisk Stat har udvist et mønster for "bortførelser, udnyttelse og misbrug af kvinder og børn, herunder voldtægt, sexmisbrug, tvangsægteskab og tvunget børnerekruttering."

Unesco, der har Palmyra på sin liste over uerstattelig verdensarv, er også stærkt bekymret over udviklingen. Islamisk Stat smadrer kulturarv og historiske bygninger overalt, hvor bevægelsen vinder terræn.

Og de antikke søjlekolonnader, gravsten og relieffer i Palmyra bliver efter alt at dømme næste offer, lyder det fra Unesco.

Rusland - medlem af FN's Sikkerhedsråd - begræder udviklingen.

- Vi er virkelig bekymret over situationen i de områder, hvor verdens historiske arv er på spil. Rusland fordømmer terroristernes handlinger i de områder, de kontrollerer, og de forbrydelser, som bliver begået mod lokalbefolkningen, siger Gennady Gatilov, russisk viceudenrigsminister, ifølge nyhedsbureauet Tass.

Palmyra ligger i ørkenen cirka 240 kilometer fra Damaskus. Byen kan fremvise velbevarede søjler og relieffer af græsk og romersk arkitektur fra den kristne æras spæde begyndelse.

Før de tilbageværende enheder fra Syriens hær tog flugten i løbet af ugen, lykkedes det dem at fjerne nogle af de mest værdifulde statuer og basrelieffer fra stedet.

/ritzau/dpa

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.