Udland

FN: Helikoptere angriber byer i Syrien

Syriens hær sætter skovområder i brand langs grænsen til Tyrkiet for at besværliggøre flugt.

FN: Helikoptere angriber byer i Syrien

Syriske militærhelikoptere beskød mandag to oprørsbyer nord for Homs, siger FN-observatører i Syrien.

- FN-observatører melder om hårde skudvekslinger i Rastan og Talbiseh, der ligger nord for Homs. Der bliver anvendt mortergranater og skudt med tunge våben fra helikoptere, siger en FN-talskvinde, Sausan Ghosheh.

Syriske aktivister har ofte sagt, at det syriske militær har anvendt helikoptere ved angreb på oprørsgrupper, men det er første gang, at observatørerne har givet meldinger om det.

- Mindst 29 mennesker blev dræbt ved forskellige angreb i Syrien mandag, siger aktivistgruppen Syrian Observatory for Human Rights til Reuters.

Oprørsgrupper forsøger at finde nye og mere vanskelige ruter, som de kan anvende til at smugle flygtninge og sårede til Tyrkiet, da regeringshæren er begyndt at stikke hele skovområder langt grænsen i brand.

De påsatte brande er en ny taktik, der skal gøre det lettere for militæret at finde oprørere og stoppe civiles flugt. Regeringsstyrerne lægger også miner ud langs grænsen.

- Nogle sårede dør, fordi det nu tager op til tre gange så lang tid at nå frem til behandling i Tyrkiet, siger oprørere i selve Tyrkiet til Reuters.

- Regimet under præsident Assad forsøger at blokere alle vor ruter. De har påsat brande langs hele grænsen, siger Abu Ahmad Lahlu, som har hjulpet med at hjælpe syriske familier til Tyrkiet.

- Det er meget vanskeligt at finde nye ruter, som fører langt væk, siger han i flygtningelejren Yayladagi, som ligger kun en kilometer fra en tyrkiske grænsepost.

En af de mest benyttede grænseovergange ligger et par kilometer derfra i et bakket terræn nær den tyrkiske landsby Guvecci, men den anvendes nu ikke længere, da militæret har bygget to vagttårne og indsat flere soldater i området.

/ritzau/Reuters