Udland

FN-klimachef til COP18: Tiden er ved at løbe ud

Ny runde klimaforhandlinger er mandag indledt i Doha, hvor det ikke skorter på opfordringer til at handle.

FN-klimachef til COP18: Tiden er ved at løbe ud

Behovet for at optrappe kampen mod de omfattende klimaændringer er tydeligt og akut, lød det fra flere sider, da repræsentanter fra næsten 200 lande mandag tog hul på en ny runde FN-klimaforhandlinger i Qatars hovedstad, Doha.

- Tiden er ved at løbe ud, siger FN's klimachef, Christiana Figueres.

- Døren er ved at lukke sig for os, for tempoet og omfanget af handling er simpelthen ikke, hvor det burde være, konstaterer hun.

I tiden op til den 12 dage lange COP18-konference har det ikke skortet på advarsler om, at ekstremt vejr som eksempelvis superstormen Sandy, der ramte USA's østkyst i sidste måned, vil blive hverdagskost fremover, hvis der ikke ændres adfærd nu.

En række dugfriske rapporter fra blandt andre Verdensbanken, EU's Miljøagentur og FN's Miljøprogram forudser en fremtidig temperaturstigning på fire grader eller mere.

Det er alarmerende set i lyset af, at klimaforhandlingerne nærmest har stået i stampe de seneste år.

- Dette er en historisk konference af afgørende betydning, fastslår Qatars formand for konferencen, Abdullah al-Attiya, ved åbningen.

- Vi må arbejde seriøst de næste to uger, være fleksible og ikke dvæle ved småting, tilføjer han.

Øverst på dagsordenen står Kyoto-protokollens fremtid. Det er den nuværende internationale klimaaftale, men den udløber med udgangen af 2012.

I den forpligter omkring 40 rige lande og EU sig til i gennemsnit at skære fem procent af deres udledninger af drivhusgasser i forhold til 1990.

EU, Australien og en række andre lande har sagt, at de er klar til at påtage sig forpligtelser i en ny periode.

Men New Zealand, Canada, Japan og Rusland vil ikke, og verdens to største udleder af CO2 - USA og Kina - er fortsat heller ikke med.

Derfor bliver en af de helt store udfordringer i Doha at arbejde hen imod en fælles og bindende global aftale, som fra 2020 forpligter alle lande til at skære i CO2-udslippet.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.