FN: Krigsforbrydere i Etiopien må retsforfølges

Rapport fra Etiopiens borgerkrig taler om grusomme drab og gruppevoldtægter af mødre foran deres børn.

En beskadiget kampvogn nord for Mekele i Tigray, hvor en et år lang krig optrappes. En ny FN-rapport siger, at borgerkrigen udkæmpes med "ekstrem brutalitet".

En beskadiget kampvogn nord for Mekele i Tigray, hvor en et år lang krig optrappes. En ny FN-rapport siger, at borgerkrigen udkæmpes med "ekstrem brutalitet".

ADDIS ABABA: En ny FN-rapport siger, at den et år lange borgerkrig i Etiopiens Tigray-region udkæmpes med "ekstrem brutalitet".

Rapporten taler om grusomme drab og gruppevoldtægter af mødre foran deres børn.

FN's menneskerettighedschef, Michelle Bachelet, insisterer på, at det internationale samfund må retsforfølge gerningsmændene.

- Civile i Tigray udsættes for brutal vold, siger Bachelet, som udtrykker bekymring for, at blodsudgydelserne tager til, efter at Etiopiens regering tirsdag indførte undtagelsestilstand over hele landet.

Regeringen frygter, at oprørere fra Tigray er på vej mod hovedstaden.

FN og Etiopiens Kommission for Menneskerettigheder, EHRC, siger, at der under konflikten er tegn på krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden.

Premierminister Abiy Ahmed sendte regeringsstyrker ind i den nordlige Tigray-region i november for et år siden for at nedkæmpe og afvæbne Tigray Folkets Befrielsesfront (TPLF). Han sagde, at oprørerne havde angrebet militæres kaserner.

Siden er tusindvis af mennesker blevet dræbt. Hundredtusinder er blevet drevet på flugt, mens andre er blevet kastet ud i en krise, der ifølge FN minder om en hungersnød.

TPLF har i en årrække spillet en dominerende rolle i Etiopiens politiske liv.

Abiy, den etiopiske premierminister, markerede ved en lille ceremoni onsdag etårsdagen for den væbnede konflikts begyndelse. Han svor, at hans regerings fjender vil blive begravet "med vort blod".

USA har torsdag sendt en særlig udsending til Etiopien og til Afrikas Horn for at forsøge at mægle.

Abiy modtog Nobels fredspris 2019.

TPLF, der ledes af Debretsion Gebremichael, har i mange år domineret etiopisk politik.

Etiopien, som med 110 millioner indbyggere er Afrikas mest befolkningsrige land efter Nigeria.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.