FN: Luftangreb på flygtningelejr i Yemen bryder folkeretten

Angreb dræbte 40 mennesker i en lejr i Yemen. FN ved ikke, hvem der stod bag, men kalder det rettighedsbrud.

En lejr for mennesker drevet på flugt fra deres hjem blev mandag ramt af et luftangreb, som kostede mindst 40 mennesker livet.

Omkring 200 personer blev såret, adskillige af dem alvorligt, og det er et brud på folkeretten, mener FN.

- Vi har ikke identificeret, hvem der er ansvarlig for dette angreb. Men uanset hvilke styrker, der står bag, er der tale om et brud på rettighederne, og nogen skal stå til ansvar for dem. Alle sådanne angreb skal stoppe, siger Farhan Haq, talsmand for FN, tirsdag.

Mazraq-lejren ligger i det nordlige Yemen, og allerede mandag var der meldinger om det pågældende luftangreb. Her blev det beskrevet, at angrebet formentlig blev udført af en arabisk koalition af lande, der bekæmper Houthi-bevægelsen i landet.

Yemens udenrigsminister, Riyadh Yassin, beskyldte dog Houthi-militsens artilleri for at stå bag de blodige eksplosioner ved lejren.

- Hvem, der end har ansvaret for angrebet, har overtrådt folkeretten. Denne lejr og adskillige hospitaler, der også er blevet ramt, har en beskyttet status og bør ikke blive ramt, siger Haq.

Folkeretten forbyder ikke i udgangspunktet at slå civile ihjel, hvis omfanget af skaden er proportionel med nødvendigheden af at ramme det militære mål.

Saudi-Arabien indledte onsdag i sidste uge luftangreb rettet mod den shiitiske Houthi-milits, som erobrede magten i Yemen i slutningen af januar.

Siden har flere lande løbende sluttet sig til en koalition af lande, som ønsker at bekæmpe den iransk-støttede bevægelse i det fattige land, som før var allieret med både USA og Saudi-Arabien.

En repræsentant for det saudiarabiske militær oplyste mandag, at Saudi-Arabien har indledt en undersøgelse af angrebet på flygtningelejren.

FN's børnefond, Unicef, sagde tirsdag, at mindst 62 børn er blevet dræbt, mens 30 andre er blevet såret, i luftangrebene over Yemen den seneste uge.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden