FN: Millioner kommer til at sulte i Sydsudan

FN frygter, at fire millioner kan komme til at sulte i år i Sydsudan, hvor for lidt land er opdyrket.

Udland 1. marts 2013 20:17 - Opdateret 1. marts 2013 20:18

FN: Millioner kommer til at sulte i Sydsudan

Over fire millioner mennesker i Sydsudan - en tredjedel af befolkningen i det afrikanske land - kan komme til at sulte i en periode i 2013, advarer FN.

Der er underskud på 371.000 ton korn i landets landbrugsproduktion på trods af gunstigt regnvejr og flere opdyrkede områder, beretter landsbrugsorganisationen FAO og Verdensfødevareprogrammet WFP.

Frygten for sult i landet skyldes også høje priser på importerede varer og dårlig infrastruktur.

- Manglen på veje og udbredt vold mellem forskellige klaner betyder, at fire millioner ikke vil få nok at spise, siger FN-kontorerne.

Sydsudan, som opnåede uafhængighed af Sudan i 2011, er et af verdens mindst udviklede lande efter årtiers borgerkrig og strid med styret i den sudanske hovedstad ,Khartoum. En fredsaftale blev indgået i 2005.

Landet er på størrelse med Frankrig, men kun 4,5 procent af jorden er opdyrket, og landbrugene bliver ofte ødelagt af voldelige klaner og oprørsledere. Over 80 procent af de omkring 11,8 millioner indbyggere tjener ingen penge.

Minds 2600 sydsudanere er blevet dræbt under fortsat vold, og over 200.000 indbyggere er flygtet til landet fra det sydlige Sudan.

Landene beskylder hinanden for at støtte oprørsgrupper på den modsatte side af grænsen.

De to nabolande udgjorde tilsammen det største afrikanske land syd for Sahara. Sydsudanske oprørere kæmpede i over to årtier mod regeringen i det overvejende muslimske, arabisktalende nordlige Sudan, indtil den blodige borgerkrig blev afsluttet i 2005.

Omkring to millioner mennesker blev dræbt i borgerkrigen mellem nord og syd, der blandt andet handlede om ideologi, etnicitet, religion og olie.

/ritzau/AFP

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...