FN's generalsekretær advarer mod eskalerende krig

António Guterres siger i Sikkerhedsrådet, at Mellemøsten er i fare og truer den globale fred.

FN's generalsekretær, António Guterres, siger ved et møde i Sikkerhedsrådet om Syrien, at "alle stater må handle ansvarligt under disse farlige omstændigheder". Han advarer mod en omfattende militær eskalation af konflikterne i Mellemøsten. Foto: Scanpix/Fabrice Coffrini

FN's generalsekretær, António Guterres, siger ved et møde i Sikkerhedsrådet om Syrien, at "alle stater må handle ansvarligt under disse farlige omstændigheder". Han advarer mod en omfattende militær eskalation af konflikterne i Mellemøsten. Foto: Scanpix/Fabrice Coffrini

FN's generalsekretær, António Guterres, siger ved et møde i Sikkerhedsrådet om situationen i Syrien, at "alle stater må handle ansvarligt under disse farlige omstændigheder".


Han advarer samtidig mod en omfattende militær eskalation af konflikterne i Mellemøsten.

- Øgede spændinger og en situation, hvor det ikke er muligt at nå til et kompromis om kontrolmekanismer truer med at udløse en omfattende eskalering, siger han.

Guterres siger til Sikkerhedsrådets 15 medlemslande, at "Mellemøsten er i fare" og er blevet en trussel mod den globale fred - først og fremmest ved konflikten i Syrien.

Ruslands diplomater siger ved mødet, at "Vesten er kun interesseret i at få fjernet den syriske præsident, Bashar al-Assad.

Den amerikanske FN-ambassadør, Nikki Haley, siger, at der ikke bør gennemføres en forhastet militær aktion i Syrien, men at det på et tidspunkt er nødvendigt at handle.

- Man træffer ikke sådanne beslutninger i hast, siger hun og påpeger, at hast kan føre til alvorlige fejltagelser.

Haley fremsatte udtalelserne umiddelbart før mødet i Sikkerhedsrådet. Hun siger, at USA vurderer, at Assads styrker har anvendt kemiske våben 50 gange i den syv år lange konflikt.

I Moskva siger talsmand for Ruslands ledere, at Moskva kan bevise, at Storbritannien deltog i iscenesat kemisk angreb i Syrien.

Efterforskere fra FN, der skal undersøge krigsforbrydelser i Syrien, opfordrer samtidig indtrængende alle relevante autoriteter til at sikre, at ingen ændrer eller manipulerer bevismaterialer på de ramte steder eller påvirker ofre eller vidner før inspektører fra Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben (OPCW) har foretaget deres undersøgelser.

FN's Sikkerhedsråd er indkaldt af Rusland.

Vassilij Nebensia, Ruslands FN-ambassadør, siger ifølge det franske nyhedsbureau AFP, at prioriteten ved mødet er at undgå et amerikanskledet angreb på Syrien.

Over 40 mennesker meldes dræbt ved et angiveligt kemisk angreb lørdag. Både USA, Storbritannien og Frankrig siger, at de ikke vil acceptere, at der bruges kemiske våben i krigen. De giver Syriens regime under ledelse af Assad skylden for angrebet.

Regimet nægter at have gennemført sådan et angreb, og Rusland, der er allieret med Assad, nægter også.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.