FN's Klimapanel mødes i Danmark i 2014

Danmark skal om godt to år være vært, når FN's klimapanel (IPCC) lægger sidste hånd på flere års arbejde.

FN's Klimapanel mødes i Danmark i 2014

FN's klimapanel (IPCC) har lørdag på et møde i Genève besluttet at bruge Danmark som skueplads til at fremlægge dets næste store klimarapport i efteråret 2014.

Mødet ventes at samle 400 regeringsrepræsentanter, eksperter og forskere samt adskillige journalister.

Førende forskere og eksperter sidder med i det klimavidenskabelige panel, der holder øje med klodens klimatilstand og kommer med anbefalinger til verdens stats- og regeringschefer.

- Selv om klimaet til tider kan virke fraværende i den offentlige debat, betyder det jo desværre ikke, at klimaforandringerne ikke fortsætter - tværtimod, siger klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard (R) i en pressemeddelelse.

- Det er helt essentielt at få sat ind for at bremse de negative klimaforandringer, og derfor er jeg meget tilfreds med og stolt over, at vi kan byde FN's klimapanel velkommen, tilføjer han.

I 2013 og 2014 kommer der tre større rapporter fra IPCC, som afsluttes med den sammenfattende rapport, der offentliggøres i København godt og vel fem år efter, at den danske hovedstad var vært for klimatopmødet COP15, som endte uden et gennembrud.

- Den viden, der ligger i FN's klimapanel, er utrolig solid, og der er ingen tvivl om, at rapporten vil udgøre en vigtig basis for verdens klimapolitik frem mod 2020, siger klimaministeren.

Ifølge Lidegaard er Danmark på nationalt plan allerede godt i gang med energiaftalen fra marts 2012.

Til efteråret fremlægger regeringen en plan for, hvordan drivhusgasudledninger kan reduceres med 40 procent i 2020 i forhold til niveauet i 1990.

- Dermed giver Danmark et ambitiøst bidrag til at holde den globale temperaturstigning under to grader, som er FN's målsætning, siger Martin Lidegaard.

FN's klimapanel udgav deres første hovedrapport i 1990, og siden er det blevet til tre mere. I 2013-2014 udgives den femte hovedrapport, der vil være en gennemgribende opdatering af vurderinger af klimavidenskaben.

/ritzau/