Udland

FN's Sikkerhedsråd skærper sanktionerne mod Nordkorea

FN's Sikkerhedsråd har torsdag vedtaget at skærpe sanktioner mod Nordkorea på grund af landets atomprogram.

FN's Sikkerhedsråd skærper sanktionerne mod Nordkorea

FN's Sikkerhedsråd har enstemmigt vedtaget udvidede sanktioner mod Nordkorea på grund af landets seneste atomprøvesprængning.

Blandt andet stemte Sikkerhedsrådet for at stramme de finansielle sanktioner mod landet.

Den amerikansk udarbejdede resolution "resolution 2094", som enstemmigt blev vedtaget af det 15-lande store sikkerhedsråd, var et resultat af tre ugers forhandlinger mellem USA og Kina efter Nordkoreas tredje atomprøvesprængning den 12. februar.

FN's generalsekretær Ban Ki-moon udtrykker tilfredshed over rådets beslutning om flere sanktioner.

Han siger, at beslutningen sender en "utvetydig besked (til Nordkorea. red.), at det internationale samfund ikke vil tolerere en forfølgelse af atomvåben".

Resolutionen bygger videre på resolutionerne 1718 og 1874, som forbyder Nordkorea at udvikle og bruge ballistisk missilteknologi såvel som resolution 2087 fra 23. januar 2013.

Her udtrykte sikkerhedsrådet parathed til at tage væsentlige skridt i tilfælde af flere nordkoreanske overtrædelser af Sikkerhedsrådets beslutninger.

Men det skete altså den 12. februar.

Nordkorea sagde forud for mødet, at en ny krig var "uundgåeligt" på grund af sydkoreanske-amerikanske militærøvelser. Derfor mener landet, at militæret i Nordkorea har "ret til at udøve et forebyggende atomangreb".

Nordkorea står nu overfor en de hårdeste FN sanktionsordninger nogensinde.

Torsdagens resolution medfører en betydelig skærpelse af sanktionsregimet mod Nordkorea med yderligere stramninger i forhold til indefrysning af midler og rejseforbud over for nordkoreanske individer og selskaber.

Der er særlige stramninger på det finansielle område, hvor FN’s medlemslande pålægges at forhindre finansielle overførsler, der kan bidrage til det nordkoreanske atom- eller missilprogram.

Derudover indholder sanktionerne en stramning af inspektionsregimet over for Nordkorea.

Særligt interessant er, at resolutionen også sætter fokus på Nordkoreas diplomater, hvor FN’s medlemsstater skal udvise særlig årvågenhed overfor deres mulige medvirken til atom- eller missilprogrammet eller forbudte aktiviteter.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.