Udland

FN's sydkoreanske topchef ankommer til Nordkorea mandag

Generalsekretær Ban Ki-moon vil besøge Nordkorea i cirka fire dage, skriver nordkoreansk nyhedsbureau.

Et spektakulært besøg bliver skudt i gang mandag, når FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, sætter sine fødder på nordkoreansk grund for første gang.

Det skriver det statslige nyhedsbureau i Nordkorea, KCNA, ifølge Kinas nyhedsbureau Xinhua.

Den sydkoreanske generalsekretær skal besøge Nordkorea i cirka fire dage, lyder det videre i meldingen fra KCNA.

En kilde i toppen af FN-systemet oplyste tidligere på ugen, at Ban Ki-moons besøg i det lukkede land var på trapperne. Da var der dog ingen informationer om, hvornår det ville finde sted.

Det vil være første gang, at Ban Ki-moon besøger Pyongyang, hovedstaden i det isolerede Nordkorea, i sin egenskab af generalsekretær for FN. Samtidig vil der være tale om det første besøg af en FN-generalsekretær i over 20 år.

Tidligere i år havde generalsekretæren også planer om at besøge Nordkorea, men i 11. time blev besøget aflyst, da Pyongyang trak hans rejsegodkendelse tilbage uden forklaring.

Ifølge FN-kilden, der tidligere varslede besøget, vil Ban Ki-moon efter alt at dømme mødes med Nordkoreas leder, Kim Jung-un.

- Det er umuligt, at FN's generalsekretær ikke vil møde lederen af Nordkorea, en FN-medlemsstat, når han besøger landet, sagde den unavngivne kilde til det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap.

Ifølge Yonhap giver den planlagte rejse forhåbninger om, at Ban Ki-moon som mægler kan forbedre det anspændte forhold mellem Nord- og Sydkorea.

Nordkorea er et fattigt land, som lider yderligere under økonomiske sanktioner fra FN, EU og USA. Sanktionerne skyldes nordkoreanernes omstridte atomprogram.

Gennem årene har FN's generalsekretær tre gange besøgt Nordkorea. Kurt Waldheim var en tur i landet i 1979 og igen i 1981, mens Boutros Boutros-Ghali var der i 1993, skriver Reuters.

FN har ikke kommenteret oplysningerne om besøget.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.