Udland

FN slår alarm om overgreb i Syrien

Begge sider i Syrien står bag alvorlige forbrydelser, fastslår FN-rapport, der advarer om øget sekterisk vold.

FN slår alarm om overgreb i Syrien

Syriske regeringsstyrker har begået menneskeretskrænkelser "i et foruroligende omfang", lyder det i en ny rapport fra en FN-undersøgelsesgruppe.

Gennem de seneste tre måneder har præsident Bashar al-Assads styrker bombarderet byer, gennemsøgt huse og henrettet civile under deres militære operationer, viser FN-rapporten.

- Situationen på landjorden er på farlig og hurtig vis ved at blive forværret, lyder det i den 20 sider lange rapport.

- I den stadig mere militariserede sammenhæng forekommer menneskeretskrænkelser over hele landet i et foruroligende omfang under militæroperationer, skriver FN's efterforskere.

Det sker, når syriske regeringsstyrker slår til mod steder, der mistænkes for at skjule afhoppere eller folk, der menes at have forbindelse til regeringsfjendtlige, væbnede grupper, herunder oprørsstyrken Den Frie Syriske Hær.

De beviser, FN-undersøgelsesgruppen har indsamlet, viser også, at Syriens bevæbnede oppositionsgrupper står bag adskillige tilfælde af tortur og drab på regeringssoldater.

Desuden er grupperne i stigende grad begyndt at bruge sprængstoffer i deres kamp mod Assad-regimet.

FN-undersøgelsesgruppen advarer samtidig om, at konflikten siden maj har taget en drejning og nu i stigende grad er en sekterisk konflikt.

- Hvor man tidligere gik efter ofrene på baggrund af, om de var for eller imod regeringen, har undersøgelseskommissionen noteret et stigende antal tilfælde, hvor ofre tilsyneladende bliver angrebet på grund af deres religiøse tilhørsforhold, står der i rapporten.

FN-eksperterne har gennemført omkring 400 interviews og har indsamlet billeder, videooptagelser og andet bevismateriale, der vil blive brugt i et fremtidigt retsopgør.

Rapporten blev fremlagt i FN's Menneskerettighedsråd Genève onsdag af lederen af undersøgelsesholdet, brasilianeren Paulo Pinheiro.

Den syriske delegation udvandrede fra salen under den efterfølgende debat.

En talsmand for FN's særlige Syrien-udsending, Kofi Annan, siger, at Annan vil indkalde til krisemøde om Syrien i Genève på lørdag.

/ritzau/Reuters