FN lægger låg på olie til Nordkorea som straf for atomtest

FN's Sikkerhedsråd har enstemmigt besluttet at vedtage nye sanktioner mod Nordkorea efter seneste atomtest.

United States-North Korea Foto: /ritzau/AP/Bebeto Matthews

United States-North Korea Foto: /ritzau/AP/Bebeto Matthews

FN's Sikkerhedsråd er blevet enig om at indføre nye sanktioner over for Nordkorea som følge af landets seneste atomtest.

Det skriver flere internationale nyhedsbureauer.

Samtlige medlemmer af rådet stemte for den resolution, som USA havde foreslået.

- Det er uden sammenligning de hårdeste tiltag, der nogensinde er pålagt Nordkorea, siger USA's FN-ambassadør, Nikki Haley.

- Men vi ved alle, at de kun har effekt, hvis alle lande indfører dem fuldt ud, tilføjer hun.

Hun understreger, at USA ikke ønsker en militær konfrontation med Nordkorea, samt at styret i Pyongyang fortsat har mulighed for at indgå i en dialog.

Men forudsætningen er, at Nordkorea indstiller sit atomvåbenprogram, understreger hun.

- Hvis det viser, at det ønsker fred, så vil verden leve i fred med det, siger hun om styret i Nordkorea.

I sit oprindelige udkast havde den amerikanske regering blandt andet foreslået, at der blev sat en total stopper for salg af råolie til Nordkorea.

Det forslag blev dog ifølge nyhedsbureauet Reuters fjernet fra teksten inden afstemningen i Sikkerhedsrådet sent mandag aften dansk tid.

Kina, der er Nordkorea vigtigste allierede og suverænt største handelspartner, havde ifølge kilder i FN-systemet modsat sig forslaget om en olieembargo.

I stedet er der indført en begrænsning på Nordkoreas import af råolie, så den ikke overstiger de seneste 12 måneders import.

Desuden er der indført totalforbud mod at importere tekstiler fra Nordkorea, og alle lande forbydes også at udstede nye arbejdstilladelser til nordkoreanske gæstearbejdere.

Dermed håber Sikkerhedsrådet at svække to af Nordkoreas væsentligste kilder til at sikre sig udenlandsk valuta, skriver nyhedsbureauet AP.

Derimod måtte USA tage et forslag om en international indefrysning af det nordkoreanske regimes aktiver ud af den tekst, der kom til afstemning.

De nye sanktioner er en konsekvens af, at Nordkorea forrige søndag foretog sin sjette atomprøvesprængning.

I Sydkorea er der ifølge nyhedsbureauet Yonhap tilfredshed med, at det internationale samfund lægger mere pres på naboen.

- Det sender en alvorlig advarsel til regimet i Nordkorea, om at dets fortsatte hensynsløse provokationer i sidste ende kun vil forværre landets økonomiske isolation og øge det diplomatiske pres, hedder det i en erklæring fra regeringen i Seoul.

Også Japans premierminister, Shinzo Abe, udtrykker tilfredshed med det, som han kalder "bemærkelsesværdige hårde sanktioner".

- Det er vigtigt at lægge et hidtil stort pres på Nordkorea for at få det til at ændre sine politikker, siger Abe ifølge AP.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst