FN suspenderer delvist nødhjælp til Yemens hovedstad

FN-agentur frygter, at manglende aftaler med lokale magthavere gør, at nødhjælp ikke ender hos befolkningen.

Borgerkrigen i Yemen bliver af FN beskrevet som en af verdens værste humanitære kriser. 3,3 millioner mennesker er internt fordrevne, og cirka to tredjedele af befolkningen - mere end 24 millioner - er afhængig af nødhjælp.

Borgerkrigen i Yemen bliver af FN beskrevet som en af verdens værste humanitære kriser. 3,3 millioner mennesker er internt fordrevne, og cirka to tredjedele af befolkningen - mere end 24 millioner - er afhængig af nødhjælp.

ROM:FN's fødevareprogram, World Food Programme (WFP), har valgt delvist at suspendere leverancer af nødhjælp til den yemenitiske hovedstad, Sanaa.

Ifølge FN-agenturet sker det på grund af manglende aftaler med houthi-oprørerne, der kontrollerer byen.

Der har blandt andet været problemer med at undgå, at nødhjælpen bliver "omdirigeret" til andre end den nødlidende civilbefolkning.

Det skriver WFP i en udtalelse sent torsdag aften ifølge nyhedsbureauet Reuters

FN står bag udleveringen af nødhjælp til mere end ti millioner mennesker om måneden i Yemen, der i fire år har været ramt af borgerkrig og voldsomme luftbombardementer fra nabolandet Saudi-Arabien.

WFP's beslutning om at suspendere nødhjælp til hovedstaden kommer til at ramme cirka 850.000 mennesker, skriver agenturet.

Dog vil man stadig opretholde leverancer af mad og medicin til underernærede børn samt gravide og ammende kvinder.

- Vores arbejdes integritet trues, og vores ansvar over for dem, vi hjælper, er blevet undergravet, skriver WFP.

Suspenderingen kommer blandt andet efter uenighed med houthi-oprørerne, der vandt kontrol med byen fra den saudiskstøttede regering i Yemen i 2014, over såkaldt biometrisk data.

FN bruger biometrisk data som fingeraftryk og ansigts- og irisgenkendelse for at sikre en ligelig fordeling af nødhjælp.

Allerede i december kunne WFP dog konstatere, at doneret nødhjælp i houthi-kontrollerede områder blev sendt videre til oprørerne.

Oprørerne har nægtet at lade FN-agenturet kontrollere biometrisk data, da de mener, det strider mod yemenitisk lovgivning.

Det biometriske system bliver dog anerkendt og benyttet i områder kontrolleret af regeringsstyrker.

Borgerkrigen i Yemen bliver af FN beskrevet som en af verdens værste humanitære kriser.

3,3 millioner mennesker er internt fordrevne, og mere end 24 millioner - cirka to tredjedele af befolkningen - er afhængig af nødhjælp.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.