Udland

FN: Syriens konflikt skaber en tabt generation

Unicef optrapper indsatsen for at hjælpe millioner af børn og unge i Syrien, som er ved at miste alt.

FN: Syriens konflikt skaber en tabt generation

Mens konflikten i Syrien går ind i sit tredje år og de daglige blodsudgydelser fortsætter, påpeger Unicef, at der er stor risiko for at miste en hel generation, da krigen ødelægger alle de fremskridt, som var sket for syriske børn i de seneste årti.

- Hele vejen omkring dem ødelægges deres drømme og muligheder, og deres ret til en barndom tages fra dem, siger FN's børneorganisation i en ny rapport om den høje pris, Syriens børn og unge betaler for konflikten.

- Børn lever dagligt i en ekstrem risiko. De bliver dræbt, lemlæstet og gjort forældreløse, understreger Unicef i rapporten, som henviser til, at mange skoler er ødelagte, og at almindelige fornødenheder - også vand og mad - er vanskeligt at skaffe.

Dertil kommer, at utallige børn lider af psykiske traumer efter at have set familiemedlemmer blive dræbt og leve i konstant frygt.

To millioner syrere er internt fordrevne - heraf er 800.000 børn. Over en halv million børn er flygtninge i Jordan, Libanon, Tyrkiet, Irak og Egypten, og tusindvis strømmer ud af landet hver uge.

Unicef vil i en optrappet indsats kæmpe for at undgå, at Syriens børn bliver "en tabt generation", og organisationen sætter ind med øget hjælp til sundhed, sund mad og sygdomsforebyggelse samtidig med, at der vil blive investeret mere i børns uddannelse.

Direktøren for Unicef, Anthony Lake, opfordrer det internationale samfund til at samarbejde for børnenes skyld.

- Vi må redde dem fra afgrunden- for deres skyld og for Syriens skyld i fremtidige generationer, siger Anthony Lake i en pressemeddelelse.

Unicef arbejder sammen med 40 partnere i et omfattende netværk om blandt andet at bringe forsyninger til 10 millioner mennesker og sørge for vaccinationer til flere millioner børn med mobile klinikker i hele Syrien.

Mange børn har fået krænket deres rettigheder gennem blandt andet seksuelle overgreb, rekruttering som børnesoldater og tortur.

Unicef har bedt verdenssamfundet om godt 1,1 milliard kroner for at kunne imødekomme børnenes behov, men indtil nu er kun 20 procent af midlerne kommet ind.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.