FN-vagthund kritiserer USA-politi for vold mod sorte

I kølvandet på vreden over drabet på Michael Brown får det amerikanske politi nu også international kritik.

Udland 28. november 2014 16:53 - Opdateret 28. november 2014 16:54

Mens millioner af amerikanere i disse dage er i oprør over, at en politibetjent gik fri af tiltale efter at have skudt og dræbt en ubevæbnet sort teenager i august, retter FN's torturkomité i en ny rapport skarp kritik af det amerikanske politis skyderier og vold mod især sorte.

Rapporten kommer fire dage efter, at en jury i Missouri besluttede, at der ikke skal rejses tiltale mod betjenten Darren Wilson, hvilket udløste demonstrationer og uro i Ferguson, hvor drabet skete 9. august, og i en række andre byer landet over.

- Komitéen er bekymret over talrige meldinger om politiets brutalitet og overdreven magtanvendelse, i særlig grad rettet mod personer fra en bestemt race og etniske grupper, skriver komitéen i en rapport.

I rapporten udtrykkes "dyb bekymring over jævnlige og tilbagevendende politiskyderier eller jagter med døden til følge imod ubevæbnede sorte individer".

Rapporten, der blandt andet analyserer de amerikanske skud- og voldsepisoder, har også taget stilling til drabet på den sorte teenager Michael Brown, hvis forældre har deltaget ved høringer i Geneve for at give deres version af sagen, der har sat St. Louis-forstaden i brand.

Komitéen beklager, at den amerikanske delegation i Geneve har leveret alt for få oplysninger om politiets brutalitet og efterforskning af sådanne episoder.

FN-vagthunden opfordrer amerikanerne til at efterforske myndighedernes skudepisoder og tilfælde af overdreven magtanvendelse.

Mange rapporter om, at amerikansk politi benytter strømpistoler mod ubevæbnede personer, som modsætter sig anholdelse eller ikke umiddelbart adlyder ordrer, vækker også bekymring i den 10 personer store FN-komité.

/ritzau/AFP

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...