Udland

FN vil beholde observatører i Syrien

Observatørerne fra FN's kortege er blevet ramt af skud 10 gange under deres patruljeringer i Syrien.

FN vil beholde observatører i Syrien

Observatører fra FN har tidligere suspenderet arbejdet i Syrien, efter at være blevet angrebet adskillige gange - angiveligt af regeringstro styrker. Men de bliver i det uroplagede land.

Det siger den norske generalmajor Robert Mood, der leder observatørstyrken, efter han mandag talte til FN's Sikkerhedsråd.

Derudover siger FN's fredsbevarende chef, Herve Ladsous, at FN har besluttet "ikke at ændre, men snarere bevare integriteten" af missionen.

Over for FN's Sikkerhedsråd gjorde Robert Mood det dog klart, at det er usandsynligt, at observatørerne igen kan arbejde på fuld kraft, hvis ikke præsident Bashar al-Assad og den syriske opposition er klar til at nedtrappe urolighederne.

Samtidig tilkendegav Mood, at observatørernes køretøjer 10 gange er blevet ramt af skud, som var direkte rettet mod missionen. De ni tilfælde har fundet sted de seneste otte dage.

FN-observatørerne i Syrien holdt lørdag op med at bevæge sig rundt i landet, hvor de observerer, om våbenhvilen fra den 12. april overholdes. Det skete ifølge Mood, fordi volden udgør en risiko for observatørerne.

Beslutningen om midlertidigt at suspendere arbejdet har sat fokus på et muligt behov for at ændre hele missionens grundlag.

Men Mood understreger, at beslutningen om at suspendere missionen på ingen måde er det samme, som at missionen er opgivet.

- Observatørerne er moralsk forpligtet til ikke at vende sig bort, siger generalmajor Robert Mood.

Observatørstyrken tæller også danskere.

Mange hundrede civile, soldater og oprørere er dræbt rundt om i Syrien i de to måneder, der er gået, siden FN-mægleren Kofi Annans fredsplan trådte i kraft.

/ritzau/AFP