FOA om resultatløn: De store grupper vil blive overset

FOA's formand, Dennis Kristensen, frygter, at resultatløn i det offentlige kun vil gavne specialgrupperne.

Danmark 9. september 2013 16:02 - Opdateret 9. september 2013 16:05

FOA om resultatløn: De store grupper vil blive overset

Præstationsafhængige lønninger i den offentlige sektor vil - ifølge formand for fagforbundet FOA, Dennis Kristensen - gøre mange fattigere og kun få rigere.

Regeringens Produktivitetskommission udgav mandag en rapport med anbefalinger til en optimering af den offentlige sektor.

Kommissionen foreslår blandt andet, at der indføres resultatløn i stil med private virksomheder i stedet for at fastsætte lønnen centralt.

Men det vil ifølge Dennis Kristensen gå ud over de store grupper i den offentlige sektor. Arbejdsgiverne er nemlig mere motiveret til at belønne de små og højtspecialiserede grupper.

- Det er nemmere at få øje på tre it-medarbejdere oppe på rådhuset end 300 social- og sundhedsmedarbejdere i ældreplejens distrikt syv. Arbejdsgiverne fokuserer ikke på de store, brede grupper.

- Derfor vil vi heller ikke have, at de skal gå ned i løn, for at der kan blive smidt flere penge i lønstigningspuljer, der bare vil blive brugt på andre, siger Dennis Kristensen.

Formanden uddeler generelt roser til rapporten, der er Produktivitetskommissionens tredje af slagsen siden oprettelsen i 2012. Han kalder anbefalingerne for "gode og tiltrængte".

- Men når vi kommer til overenskomstdelen, så har kommissionen haft noget sværere ved at ramme skiven.

- Og det skyldes nok, at kommissionens sammensætning gør, at de er noget skarpere på alt det, der handler om styring og ledelse, og knap så skarpe på det overenskomstmæssige.

Formanden fortæller, at kommunerne og regionerne i forvejen faktisk har mulighed for at lave resultatlønninger. Den bliver bare ikke benyttet.

- Vi har en resultatlønsaftale, der gør, at man kan lave særaftaler om eksempelvis et projekt. Hvis man her når nogle bestemte mål, så er der en kollektiv bonus. Så redskaberne er der. De ligger bare godt gemt i skufferne på landets rådhuse.

Produktivitetskommissionen blev nedsat i starten af 2012 for at forhindre, at Danmark sakker yderligere bagud i det globale vækstkapløb.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...