Fodboldspillere har større risiko for at udvikle demens

Et stort studie fra Skotland har slået fast, at flere fodboldspillere udvikler demens på grund af hovedstød.

GLASGOW:Kan det forårsage skader på hjernen at heade meget til en fodbold, som de fleste professionelle fodboldspillere gør på daglig basis?

Hidtil har spørgsmålet blæst i vinden, men nu har et stort studie fra skotske forskere præsenteret et resultat, som er bekymrende læsning for fodboldspillere.

Undersøgelsen slår således fast, at tidligere fodboldspillere har tre og en halv gang større chance for at udvikle og dø af demens end resten af befolkningen på tilsvarende alderstrin.

Det skriver BBC.

Og der er hentet stor empiri til studiet fra forskerne på Glasgow University.

Studiet har sammenlignet dødsfald fra 7676 tidligere fodboldspillere med 23.000 personer fra resten af befolkningen. Prøverne er taget fra professionelle fodboldspillere i Skotland i perioden 1900 til 1976.

Undersøgelsen blev indledt i januar 2018 og har altså nu slået fast, at de mange hovedstød i fodbold øger chancen for at udvikle demens.

Til gengæld slår studiet også fast, at tidligere fodboldspillere omvendt har mindre chance for at dø af hjertesygdomme og nogle former for kræft - eksempelvis lungekræft.

- Mens der skal gøres alt for at identificere faktorerne, som giver en øget chance for at udvikle skader på hjernen, og reducere disse, så skal der også tages hensyn til, at der er mange helbredsmæssige fordele ved at spille fodbold, siger doktor Willie Stewart, der ledte studiet, ifølge BBC.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.