Fodboldsucces booster stoltheden i Burkina Faso

Burkina Faso spiller i aften finale i Africa Cup of Nations. Fodbold giver stolthed i et fattigt land.

10. februar 2013 09:59 - Opdateret 10. februar 2013 10:01

Fodboldsucces booster stoltheden i Burkina Faso

Da Burkina Fasos landsholdsmålmand Fatau Dauda sent onsdag aften gennemskuede sin ghanesiske modstander og parerede det afgørende straffespark, udløste han samtidig et sandt udbrud af dans og sang i de burkinske gader og landsbyer.

Med sejren over de ghanesiske favoritter havde det arealmæssige miniputland, der ligger gemt væk i Vestafrika mellem giganterne Niger og Mali, for første gang nogensinde spillet sig i finalen i Africa Cup of Nations.

En finale, der spilles i aften, og hvor modstanderen er Nigeria.

Og det må betragtes som en mindre fodboldsensation, at Burkina Faso er nået så langt. Nationen er - bortset fra en fjerdeplads i 1998, aldrig kommet videre fra den indledende gruppe i turneringen.

I et land præget af ekstrem fattigdom, bidrager fodboldsuccesen til at holde ryggen rank hos burkinerne.

Det fortæller burkinske Lassina Badolo, der i de seneste 13 år har arbejdet som forsker i Danmark.

- Når sådan noget sker, så føler man, selv om man er fattig, at der er mange ting, man kan være stolte af.

- Fodbolden har fået Burkina Fasos befolkning til at samle sig om landsholdet og udstråle en form for stolthed. Og det er det, der betyder noget, siger Lassina Badolo.

Danske Niels Hougaard, bestyrelsesmedlem i venskabsforeningen Danmark-Burkina Faso, forklarer, at trods en håbløs økonomi og en turbulent fortid med flere militærkup og blodige krige, møder det burkinske folk hverdagen med oprejste pander.

- Burkina Faso betyder noget i retning af "de værdiges land". Og det er også det indtryk, man får. Når man kommer derned, er man jo ufattelig rig i forhold til stort set alle burkinere.

- Men de har en værdighed, og man mødes ansigt til ansigt i langt højere grad, end man skulle have troet. Og landsholdet vil uden tvivl øge følelsen af stolthed ved at være burkiner, forudser Niels Hougaard.

Finalen mellem Burkina Faso og Nigeria spilles i aften klokken 19.00 dansk tid.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...