Foderproducent med styr på energien

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

DGL fabrikken i Vrå har 10 ansatte og producerer 150.000 ton svinefoder om året. Med så stor en produktion er det vigtigt at have styr på energiforbruget - og her ligger den nordjyske fabrik i top.

Per Nielsen er fabrikschef hos DLG i Vrå og er bl.a. ansvarlig for reparationer, vedligehold og driftsoptimeringer. Ansvarsområder der går hånd i hånd med bæredygtighed:

- Et af vore mål er at producere så meget som muligt, på så kort tid som muligt, og ved at bruge så lidt energi som muligt. I forbindelse med dette mål er det i løbet af de seneste år lykkedes os at reducere energiforbruget per produceret ton fra 74 kwh til 62 kwh, hvilket svarer til en besparelse på ca. 16%. - og med en produktion på 150.000 ton om året bliver besparelsen til meget i sidste ende, siger han.

Per har måleudstyr på alle de store maskiner i produktionen og har derfor mulighed for nøje at følge med i energiforbruget. Overblikket over den enkelte maskines energiforbrug giver mulighed for at identificere eventuelle fejl og få dem rettet hurtigt. Fabrikken i Vrå er blandt dem, der har det laveste energiforbrug i Danmark inden for deres branche. Per forsøger hele tiden at optimere driften af produktionen og finde nye energibesparelser. Det næste projekt, som virksomheden har fokus på, er derfor at skifte belysningen til LED.

Selv om energibesparelser fylder meget, er det ikke eneste bæredygtige initiativ, som DLG arbejder med. De har f.eks. både fokus på affaldssortering og på miljøvenlig kørsel. I forbindelse med sidstnævnte har alle lastbilchaufførerne været på et kursus i miljøvenlig kørsel, og et eksternt firma analyserer den enkelte chaufførs kørestil for at kunne optimere kørslen bedst muligt. Transportinitiativet sparer både tid og penge, og så er det selvfølgelig bedst for miljøet, at lastbilerne bruger så lidt diesel som muligt. Derudover bruger DLG værktøjerne fra forretningsfilosofien Lean til at systematisere deres reparationer og vedligehold af maskinerne og giver alle medarbejderne mulighed for at byde ind med viden, der kan gavne produktionen.

For at sikre at fabrikkens bæredygtighed er i top, har DLG har fået foretaget en bæredygtighedsscreening af hele fabrikken igennem Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark (NBE).

- Selvom der heldigvis ikke var så meget at komme efter, var den en god oplevelse at få gennemgået hele produktionen af et hold specialister med forskellige faglige kompetencer, fortæller Per Nielsen.

- For os giver det god mening at være medlem af NBE, fordi der er god mulighed for sparring. Via netværket er det muligt at møde folk fra andre brancher, der arbejder med de samme udfordringer, så man får altid noget med hjem efter et netværksmøde. Det er virkelig givtigt og spændende at være en del af NBE, siger fabrikschefen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.