Fødevareminister lover færre vandløb i vandplanerne

Eva Kjer Hansen håber, at en stribe lettelser for det pressede landbrug kan træde i kraft fra 1. februar.

Der skal skæres ned på antallet af vandløb, der skal med i vandplanerne. Det siger miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V).

- Næste generations vandplaner bliver ikke som de tidligere planer, der er sendt i høring.

- Udgangspunktet for mig er, at kun vandløb med et opland på mere end 10 kvadratkilometer skal medtages. Derudover skal mindre vandløb kun medtages i meget begrænset omfang og ikke automatisk.

Det siger ministeren til de 500 fremmødte landmænd på Landbrug & Fødevarers store delegeretmøde i Herning onsdag.

Ministeren har bedt Naturstyrelsen granske de faglige kriterier for, hvilke vandløb der skal med.

- Der skal alene være tale om små, naturlige vandløb, hvor målet for miljøindsatsen allerede er opfyldt, eller hvor der lokalt er foreslået en konkret indsats. Det vil betyde en markant reduktion i antallet af kilometer, lover ministeren.

Når hun ikke, som mange landmand ønsker, bare fjerner alle de små vandløb, som der har været voldsom ballade om, så skyldes det ifølge Eva Kjer Hansen, at der mange steder er fundet lokale løsninger.

- Desuden har jeg lyttet til dem, der fortæller, at en række små, naturlige vandløb er naturmæssigt meget vigtige, ikke mindst for ørredbestand og lystfiskeri, siger ministeren til landbruget.

Derudover var der ikke mange nye løfter fra hverken hende eller den også fremmødte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) om den 16-punktsplan for bedre vilkår for fødevareerhvervet, som regeringen fortsat venter kan præsenteres inden jul.

Derefter skal den forhandles i Folketinget og ifølge Eva Kjer Hansen meget gerne med et bredt flertal.

- Men selvom jeg ikke kan sætte en fast dato for, hvornår mine initiativer bliver vedtaget, så vil de obligatoriske randzoner blive afskaffet, siger hun.

Forbuddet mod at sprøjte og gødske i paragraf 3-områder bliver aflyst, og de reducerede gødskningsnormer er på vej til at blive udfaset. Mit mål er fortsat, at ændringerne skal træde i kraft til 1. februar.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.