Fødevarestyrelsen afblæser lakse-skandale

Fødevarestyrelsen siger, at giftig svensk østersølaks ikke er på danske hylder.

Fødevarestyrelsen afblæser lakse-skandale

Fødevarestyrelsen afblæser en mulig fødevareskandale, hvor giftig svensk laks muligvis kunne være i danske kølediske.

- Danskerne skal ikke være bekymrede for at spise svensk dioxin-laks, siger lederen af Fødevarestyrelsens rejsehold, Michael Rosenmark, til Ritzau.

Hans udtalelse kommer, efter at Fødevarestyrelsen har iværksat en undersøgelse af, om der findes østersølaks med det giftige stof dioxin i danske kølediske.

Onsdag kom det nemlig frem, at hundredvis tons farlig svensk østersølaks fyldt med dioxin er blevet eksporteret fra Sverige til intetanende forbrugere i EU.

Dioxin mistænkes for at være kræftfremkaldende og for at påvirke forplantningsevnen.

Siden 2002 har EU haft grænseværdier i fødevarer for giftstoffet dioxin, der menes at være kræftfremkaldende og påvirke forplantningsevnen.

Fiskeeksportfirmaet Chrisfish Hanstholm ApS blev onsdag i et TV2-indslag nævnt som den eneste eksportør af den svenske østersølaks.

Fødevarestyrelsens undersøgelse viser, at 15 danske virksomheder har modtaget 13 ton laks fra Chrisfish som muligvis kunne indeholde dioxin.

Ud af de 13 ton er otte sendt videre til udlandet, mens fem er endt i Danmark.

- Vi har fundet ud af, at laksen, der er solgt i de 15 danske virksomheder, er blevet solgt som kølevarer med kort holdbarhed. Det vil sige, at laksen er spist. Og derfor skal danske forbrugere ikke være nervøse, siger Michael Rosenmark og fortsætter.

- Jeg forstår, hvis forbrugerne er bekymrede. Men der er ingen akut sundhedsfare, hvis man har spist laks, der muligvis stammer fra den svenske del af Østersøen.

Fødevarestyrelsen har dog ikke konkret kunne finde ud af, om de 15 virksomheder rent faktisk har solgt dioxin-laks eller en anden ugiftig form for laks.

- Når de 15 virksomhederne på papiret sælger deres laks, skriver de et meget stort fangstområde på, der dækker Norge, Sverige, Færøerne, Island og Danmark. Så derfor ved vi kun, at de har købt mulig dioxinlaks fra Chrisfish, siger Michael Rosenmark.

Rejseholdet vil nu vurdere, hvilke juridiske efterslæb der skal ske i kølvandet på sagen.

- Vi har varslet Chrisfish bøde/politianmeldelse for at have solgt de her fisk fra Sverige, som de slet ikke må sælge. Og varslet dem en bøde, fordi vi ikke mener, de var hurtige nok til at trække laksen tilbage, da de blev bekendt med problemet.

Michael Rosenmark siger, at Chrisfish mandag blev gjort opmærksom på, at de muligvis havde solgt giftig svensk laks til danske butikker. Men først onsdag valgte firmaet at trække laksen tilbage.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.