Fødevarestyrelsen afblæser lakse-skandale

Danske forbrugere skal ikke være bange for at spise giftig, svensk laks

Arkivfoto: Simon Knudsen/Scanpix 2013

Arkivfoto: Simon Knudsen/Scanpix 2013

KØBENHAVN:Fødevarestyrelsen afblæser en mulig fødevareskandale, hvor giftig svensk laks muligvis kunne være i danske kølediske.

- Danskerne skal ikke være bekymrede for at spise dioxin-laks, siger lederen af Fødevarestyrelsens rejsehold, Michael Rosenmark, til Ritzau.

Siden onsdag har rejseholdet undersøgt, hvorvidt danske virksomheder har købt og solgt svensk østersølaks fra fiskeeksportfirmaet Chrisfish Hanstholm ApS.

Ingen grund til nervøsitet

Deres undersøgelse viser, at 15 danske virksomheder har modtaget 13 ton laks fra Chrisfish som muligvis kunne indeholde dioxin.

Ud af de 13 ton er otte sendt videre til udlandet, mens fem er endt i Danmark.

- Vi har fundet ud af, at laksen, der er solgt et sted mellem 31. januar 2011 og frem til i dag i de 15 danske virksomheder, er blevet solgt som kølevarer med kort holdbarhed. Det vil sige, at laksen er spist. Og derfor skal danske forbrugere ikke være nervøse, siger Michael Rosenmark.

Kræftfremkaldende stof

Men fordi virksomheder ikke sælger laksen efter, hvor den er fanget, kan Fødevarestyrelsen ikke klart sige, om de fem ton rent faktisk kommer fra Østersøen, hvor laks med for højt indhold af dioxin potentiel kommer fra, eller andre steder.

Dioxin mistænkes for at være kræftfremkaldende og for at påvirke forplantningsevnen.

Vurderer juridiske efterslæb

Siden 2002 har EU haft grænseværdier i fødevarer for giftstoffet dioxin, der menes at være kræftfremkaldende og påvirke forplantningsevnen.

Rejseholdet vil nu vurdere, hvilke juridiske efterslæb, der skal ske i kølvandet på sagen.

Ifølge Michael Rosenmark kan en politianmeldelse og bøde til Chrisfish Hanstholm ApS komme på tale.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.