Ungdomsuddannelser

Fødselsdag for ny epoke

Dagens 50 års jubilæum for indvielsen af Aalborg Handelsskole i Saxogade markerer starten på den moderne handelsskole i Nordjylland

5
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Saxogade omkring 1965: Undervisning i bogholderimaskiner - datidens uundværlige ¿computere¿ på kontoret.

AALBORG:I dag for præcist 50 år siden klippede Kong Frederik den niende snoren til landets største handelsskole uden for København: Aalborg Handelsskole i Saxogade. Hedengangne Aalborg Stiftstidende satte begivenheden på forsiden med STORE TYPER, og en artikel fra Ritzaus Bureau nåede land og rige rundt. - Paa Kong Christian den tiendes fødselsdag indviede Aalborg i formiddag sit minde om kongen, den nye handelsskole, der har kostet 2 mill. kr. at opføre. Handelsskolen i Aalborg daterer sig tilbage til 1875, hvor Justitsråd Herman Møller oprettede den første udgave, Færgemanns handelsskole fulgte trop, og i 1953 blev de to konkurrerende skoler lagt sammen og overtaget af Aalborg Handelsforening. - Men den moderne Aalborg Handelsskole opstod med indvielsen i den nye, markante handelsskolebygning i Saxogade, konstaterer direktør for skolerne, Poul Søe Jeppesen. En del borgere som nogle af dagens markante købmænd og erhvervsledere spenderede deres ungdomsuddannelse på skolen. Som direktør for Aalborg Kongres & Kultur Center, Ernst Trillingsgaard, Lene Bjerre fra Lene Bjerre Design, kommunaldirektør i Aalborg Kommune, Jens Kristian Munk, varehuschef for Føtex i Aalborgs Slotsgade, Keld Nielsen, og direktør for AaB College, Jørgen Hein Nielsen. - Skolen kunne udelukke enhver, der mødte for sent til undervisningen, lod os hvert år underkaste tuberkuloseundersøgelse, og i en sms-løs tid blev telefonbeskeder til eleverne ikke modtaget - med mindre det var en sag af stor vigtighed, erindrer elev 1963-65, Ernst Trillingsgaard. - Desværre havde man placeret to af fransktimerne de sidste to timer om lørdagen, og en stor del af den mandlige del af klassen fortrak og foretrak billard eller rafling på Café Alpha, bemærker han og husker, at en strejke forhindrede ham og kammeraterne i at skåle i øl den dag, de modtag eksamensbeviserne. Lene Bjerre forstår ¿udmærket de frustrationer, vores ungdom kommer ud for (i dag red.) med de utallige tilbud og muligheder, de skal tage stilling til. - Dengang vidste jeg heller ikke, hvor jeg skulle hen i tilværelsen. Men her kom handelsskolen i Saxogade ind i mit liv, uagtet, at jeg ikke var noget dydsmønster, fortæller stjernedesigneren, der udstod både sin læretid og handelsskolen. Tirsdag fejrede Saxogades 500 elever og 40 lærere afdelingens runde fødselsdag på forskud med ¿ren kage mand¿ inden denne dags officielle reception med deltagelse af hans Kongelige Højhed, prins Joachim.