- Føj for..! Skodkaffe på jobbet måske en god idé
Bedre at medarbejdere brokker sig over elendig kaffe end andre ting, mener forfatter

Foto: Claus Søndberg Pressefotograf Claus Søndberg
DANMARK:Det kan ikke nødvendigvis betale sig for arbejdsgivere at servere god kaffe.
Sådan lyder vurderingen fra ekspert i arbejdsglæde på baggrund af ny undersøgelse, skriver Foodculture.dk.
Syv ud af ti drikker kaffe på arbejdspladsen, og i gennemsnit bliver det til 4,5 kopper kaffe i løbet af en arbejdsdag. Det viser en befolkningsundersøgelse, som Epinion har foretaget for Promesso.
I undersøgelsen svarer kun én ud af tre, at kaffen på deres arbejdsplads er af god kvalitet, mens kun fire ud af ti svarer, at kaffen lever op til deres forventninger. Kun lige godt halvdelen svarer, at kaffen på deres arbejdsplads smager godt.
Uundværlig kaffe
- For rigtig mange danskere er kaffen fuldstændig uundværlig, og vi er med tiden blevet langt mere bevidste om kvaliteten af den kaffe, vi får. Vi investerer gerne i gode kaffemaskiner derhjemme og er vant til at få god, velsmagende kaffe på kaffebarer og restauranter i alle mulige varianter. Det gør, at vi samlet set har større forventninger til den enkelte kaffeoplevelse - også når vi drikker kaffen på arbejdspladsen, lyder det fra Lars Vinther Pedersen, countrymanager hos JDE Professional, som har finansieret undersøgelsen, til Foodculture.dk.
Dårlig kaffe ikke så ringe - for firmaet
Med andre ord tyder det altså på, at mange må slække på forventningerne, når de er på arbejde og acceptere skodkaffe.
Men den dårlige kaffe kan faktisk være til arbejdsgiverens fordel, mener forfatter og ekspert i arbejdsglæde Jon Kjær Nielsen.
- Det er ikke kaffe og andre goder, der gør forskellen til at motivere medarbejdere. Kaffe er en såkaldt hygiejnefaktor, siger Jon Kjær Nielsen til Foodculture.dk.
Ifølge ham kan kaffe i de tilfælde, hvor en virksomhed ansætter en barista, være med til at understøtte virksomhedens brand og blive et samlingspunkt i virksomheden, men heller ikke mere end det.
Jon Kjær Nielsen ser ikke bedre kaffe som en bundlinjemarkør.
Brok, brok, brok...
- Uanset hvor dårlig kaffen er på en arbejdsplads, kommer den ikke til at få afgørende betydning for hverken effektivitet eller sammenhold. Og derfor vil jeg ikke anbefale ledelsen at bruge ressourcer på bedre kaffe. Tværtimod kan dårlig kaffe blive et fælles punkt for medarbejderne at brokke sig over. En form for ventil, som de kan være enige om, at de er utilfredse med. Det er en menneskelig mekanisme, at man skal brokke sig over et eller andet, og så længe det er noget så banalt som kaffe, kan det afholde folk fra at være irriterede over væsentlige dele ved virksomheden, forklarer Jon Kjær Nielsen til Foodculture.dk.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.