Danmark

Følsom skærm og magiske billeder

Følsom iPhone, kæmpe iPad - og apps til dit tv. Her er de spændende Apple-nyheder

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Apple har skudt papegøjen med den nye iPhone. Her helt bogstaveligt, for fuglen er fotograferet med iPhone 6s for at demonstrere de ekstra detaljer i billedet. Foto: -

DANMARK:Den nye iPhone ligner den gamle - bortset fra den nye ”rosagyldne” farvevariant. Alligevel har Apple en pointe, når de lancerer telefonen med sloganet: ”Det eneste, der er ændret, er alt”. For iPhone 6s (og den større 6s Plus) gemmer på markante nyskabelser.

Vigtigst er, at skærmen nu kan mærke, hvor hårdt man trykker på den. Apple kalder det ”3D touch”, og det kan blive en stor gevinst i det daglige. Fra dit mailprogram kan du f.eks. trykke let på en besked for at åbne et hurtigt smugkig på indholdet - og løfte fingeren igen for at springe tilbage til indbakken. Vil du i stedet åbne beskeden, trykker du lidt hårdere på skærmen. Modtager du en sms med forslag til et mødetidspunkt, kan du ved at sætte en finger på tidspunktet springe direkte til kalenderen og tjekke, om tiden er ledig. Når du løfter fingeren, er du straks tilbage i sms-beskeden. Det er et elegant alternativ til at skifte manuelt mellem forskellige apps.

3D Touch fungerer også på skrivebordet, hvor hvert app-ikon nu kan åbne et lille vindue med genveje. Fra kamera-ikonet kan du f.eks. tage en selfie i rekordfart, mens kort-ikonet gør det let at finde hjem eller dele sin position.

Du kan også bruge 3D Touch til at rulle gennem apps på en mere naturlig måde - ved at trykke let på kanten af skærmen og føre fingeren frem og tilbage. Samtidig har Apple forfinet den fysiske tilbagemelding, så vibrationerne er kortere og mere præcise end før. Gevinsten skulle være en mere delikat og stoflig fornemmelse.

Tryl liv i billederne

Kameraet leverer nu 12 megapixel, hvilket er 50 procent mere end før. Video kan optages i 4K - og redigeres direkte på telefonen. Frontkameraet er opgraderet til 5 megapixel og giver nu mulighed for at bruge skærmen som fotolys, når man tager selfies i mørke.

Mest opsigtsvækkende er det, at alle billeder som standard er ”levende”. Kameraet optager automatisk halvandet sekund før og efter selve billedet. Når man trykker på sådan et foto, begynder det pludselig at bevæge sig. Effekten vises med ca. et sekunds forsinkelse. Det ligner video, men Apple pointerer, at her fortsat er tale om billedfiler, der ikke fylder alverden.

Når du bladrer gennem de såkaldte ”live photos” på telefonen, vises en kortere bevægelse i hvert foto - her uden forsinkelse. De levende billeder kan ses på forskellige produkter - og bruges som animeret urskive på Apple Watch (som ventes til Danmark inden jul). Også Facebook-appen vil senere på året understøtte de ”magiske” billeder. iPhone er verdens mest brugte kamera, og fordi de levende billeder er slået til som standard, kan fænomenet hurtigt gribe om sig. Måske vil vi om nogle år forvente, at alle fotos gemmer på skjult liv.

Stærkere og tungere

Selvfølgelig har de nye iPhones også fået flere hestekræfter. Ifølge Apple er den rå processorkraft øget med 70 procent, mens grafikydelsen er vokset med 90 procent. Selv fingeraftrykslæseren skulle være dobbelt så hurtig som før.

Også fysisk er de nye iPhones styrket - med kraftigere frontglas og en stærkere type aluminium. Det burde altså være slut med historier om iPhones, der bøjer i lommen. Til gengæld er de nye iPhones tungere end de gamle. Det gælder især Plus-udgaven, som vejer hele 192 gram, hvilket er 20 gram mere end forgængeren. Den mindre iPhone 6s er 14 gram tungere end iPhone 6.

Prisen skulle til gengæld være uændret - ligesom lagervarianterne (16, 64 og 128 GB). Apple vil fortsætte salget af den gamle 6 og 6 Plus - og den endnu ældre 5s, som fremover bliver billigste model.

De to nye modeller kan købes fra 25. september - hvis du altså tager turen til Tyskland eller England, for Danmark er ikke blandt de første 12 lancerings-lande. Ved årets udgang skulle telefonerne dog være ude i over 130 lande, så senest da må man forvente, at Danmark er med.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst