Udland

Før deadline: Rusland har modtaget gasafdrag fra Ukraine

Russisk energiminister bekræfter modtagelse af første rate af gasgæld, og Gazprom udskyder dermed deadline.

Ruslands energiministerium bekræfter, at Ukraines gasselskab Naftogaz har betalt 786,4 millioner dollar (over 4,3 milliarder kroner) for leveringer af naturgas.

- Betalingen er for februar og marts, siger en talskvinde for ministeriet i Moskva.

Betalingen er den første rate på Ukraines ubetalte gigantregning for gasleverancer fra russiske Gazprom. Rusland siger, at den samlede ukrainske gæld er på over 5,2 milliarder dollar (omkring 28,5 milliarder kroner).

Afdraget på gælden, der fredag blev indbetalt på en konto i New York og som nu er blevet overført til Rusland derfra, er afgørende for, at der kan forhandles videre om en løsning på gasstriden mellem de to nabolande, der i forvejen er på kant med hinanden.

Energiministrene fra Rusland og Ukraine, Aleksander Novak og Jurij Prodan, og EU's energikommissær, Günther Oettinger, mødes mandag eftermiddag i Bruxelles for at prøve at finde et kompromis i den forbitrede strid om Ruslands gasleverancer til Ukraine.

Rusland har truet med at stoppe gasleveringerne fra tirsdag, hvis der ikke kommer en aftale på plads. Gazprom har mandag efter modtagelsen af pengene dog forlænget sin frist til Ukraine til den 9. juni.

Gasgigantens direktør, Aleksej Miller, siger ifølge nyhedsbureauet dpa, at Gazprom fra næste uge kun vil levere gas mod forudbetaling, hvis de regninger, der har ophobet sig frem til 1. april, ikke bliver betalt.

Det russiske energiministerium havde sat en pengeindbetaling som betingelse for at forhandle om yderligere leveringer og et eventuelt nedslag i gælden.

EU's energikommissær mener da også, at der er en øget sandsynlighed for en løsning efter betalingen af den første rate af den ukrainske gasgæld. Men det afgørende gennembrud i gasstriden lader fortsat vente på sig.

- Vi har ikke nogen endelig aftale på plads, men der er sket fremskridt, sagde Oettinger fredag efter et forhandlingsmøde i Berlin.

Ukraines premierminister, Arsenij Jatsenjuk, har sagt, at Ukraine aldrig vil købe gas til den pris, som Rusland kræver.

Den ukrainske overgangsregering har gentagne gange afvist at betale regningen, da Rusland næsten har fordoblet priserne for gassen til Ukraine efter magtskiftet i Kijev.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.