Første gang i årtier: Flere bor på Sjælland end i Jylland

Især København og omegnskommunerne har været med til at øge den sjællandske befolkning de seneste år.

En befolkningstilvækst i København og i hovedstadsområdet har været med til at øge det samlede befolkningstal på Sjælland. (Arkivfoto) Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

En befolkningstilvækst i København og i hovedstadsområdet har været med til at øge det samlede befolkningstal på Sjælland. (Arkivfoto) Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

For første gang siden 1970'erne bor der flere på Sjælland end i Jylland.

Ifølge Danmarks Statistik bor der nu 2.642.180 mennesker i Jylland. Det er lidt færre end på Sjælland, hvor indbyggerantallet er oppe på 2.646.379.

I befolkningsantallet for Sjælland er blandt andet medregnet befolkningen på Lolland-Falster, ligesom eksempelvis Als er inkluderet i tallet for Jylland.

At der for første gang i flere årtier nu bor flere på Sjælland end i Jylland, skyldes ifølge økonomisk konsulent Jacob Hangaard fra Dansk Byggeri især, at der i og omkring de større byer er sket en befolkningstilvækst.

- På Sjælland er befolkningen vokset i rigtig stor grad i København og i omegnskommunerne. Det skyldes især, at der bliver født flere børn, og at der sker en tilflytning fra udlandet, fortæller Jacob Hangaard.

Alene i Københavns Kommune er antallet af indbyggere vokset med 106.103 i de seneste ti år.

Det er ifølge konsulenten fra Dansk Byggeri en større befolkningstilvækst end i hele Jylland set over samme periode.

I Jylland skyldes væksten i befolkningen næsten udelukkende udviklingen i Østjylland. Her har byer som Randers, Aarhus, Silkeborg, Skanderborg og Horsens fået flere indbyggere.

I fremtiden forventer Jacob Hangaard, at der vil flytte endnu flere til de større byer og også de mindre hovedbyer - både i Jylland og på Sjælland.

Det begrunder han med, at der er bedre muligheder for at studere og arbejde i de områder end i landets yderkommuner.

- Hele urbaniseringstendensen, hvor folk flytter til de større byer, vil fortsætte i de kommende år, siger Jacob Hangaard.

I Danmarks Statistiks seneste opgørelse er den samlede befolkning opgjort til 5.827.463.

Ud fra befolkningstallet er København den største by, mens Aarhus, Odense, Aalborg og Esbjerg følger efter i nævnte rækkefølge.

Målt på kommunerne er København den befolkningsmæssigt største, mens Aarhus er næststørst, Aalborg er tredjestørst, og Odense er fjerdestørst.

Femtepladsen tilfalder Vejle Kommune, der har marginalt flere indbyggere end Esbjerg Kommune.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.